Montan slagen i töltuttagningen
  Sist ut i töltuttagningen var Jóhann R Skúlason med Hvinur frá Holtsmúla. Uppdraget var att peta ner Alexandra Montán och Bragi von Allenbach från förstaplatsen och visst gjorde de det. Med hisnande 8,80 blev det en kassaskrinssäker seger.
  Alla moment var naturligtvis skickligt genomförda, men den ökade tölten sände euforiska vågor genom publikmassorna. Hvinur ägs av Siggi Saem och Jóhann fick honom i träning under hösten 2003 efter att ha bedömt hästens kapacitet på en videoupptagning.
   Jóhann anser att talang i kombination med stor mjukhet är viktiga faktorer för att nå framgång i tölt. Hvinur har tränats med korta viloperioder sedan december 2003 och om det blir finalseger på söndag är det sannolikt sista gången paret tävlar i VM. Jóhann säger att det i så fall blir satsning på en ny häst, och menar att lite av utmaningen ligger i att matcha fram nya kandidater till VM-titeln.
   När det gäller sådan matchning är Jóhann också en mästare. Med två VM-titlar i tölt, Snarpur frá Kjartansstödum 2003 och Fengur frá Ibishóli 1999, kan det nu bli tredje gången gillt.
   Alexandra Montán och Bragi vom Allenbach kom tvåa i uttagningen med en visning som bäst beskrivs som en massiv upplevelse med ett rackarns tryck i steget. Poängen 8,43 ligger på en nivå som inte verkade möjlig så sent som på SM. Men Alexandra avslöjade att Bragi fått vila sig i form och att han dessutom har en förmåga att tända till ordentligt i stora sammanhang.
   På tredje plats placerade sig Stian Pedersen och Jarl frá Midkrika. Här handlar det inte bara om tryck i tölten utan snarare en extremt välformad häst visad med mjukhet och precision.
   Bakom de främsta gjorde Denni Hauksson och sdis frá Laekarbotnum en mycket fin insats som slutade med en delad åttondeplats på 7,57. Nu var trycket i den ökade tölten betydligt bättre än tidigare under säsongen och man imponeras av Dennis skicklighet att toppa när det verkligen gäller.
   Föruton dessa ekipage känns det orättvist att inte nämna den superuttrycksfulla Bjarki frá Aldenghoor som gav speeden ett ansikte. Marlies Feldmann rider Bjarki för Schweiz och de kom femma. Young Ridern Kirstine Segall och Póstur fra Dalur kom 12:a med 7,20 och var på det bästa ungdom. Ekipaget stod för en mycket habil insats.