Fyrgång med norskt i ledningen
  Fyrgångsuttagningen leddes länge av Jóhann R Skúlason på Hvinur frá Holtsmúla, men efter lunch började det stå klart att hans 7,37 inte skulle räcka till A-final.
   Norge gjorde en jättefin utttagning med två ekipage i final och ett precis utanför, medan Sveriges bästa ryttare Helene Blom slutade på 15e plats, strax före Daniel Sundin 17 år på Teitur von Lindenhof som delade 16e platsen med Alexandra Montan och Bragi von Allenbach.
   Tyska Lena Trappe med Vaskur vom Lindenhof bjöd på en visning där allt såg lätt och självklart ut. Vaskur är mycket lätt fram och dansade fram i kort tempo tölt. Den vackra uttrycksfulla aktionen fanns med även i de andra gångarterna och de belönades med starka 7.70 som placerade ekipaget på tredje plats.
   Sigurdur Sigurdarson och Silfurtoppur frá Lækjamóti, en kraftig skimmel med enormt steg, kom in i ökad tölt i ett härligt tempo, och visade sedan en kraftfull och taktfast kort tölt. Att tölten var bra visste vi sedan tidigare, de ligger ju sexa efter T1-uttagningen, men de övriga gångarterna visade sig vara minst lika bra.
  Traven hade härligt spänst och sträck, och efter en vacker galopp kunde Silfurtoppur slappna av tillräcklig för ett visa en mycket fin skritt med långt övertramp. Sigurdur red ut under stående ovationer, och inte bara från den isländska delen av läktaren. Med poängen 7,87 var ekipaget i ledning ända till slutet.
  Sigurdur köpte Silfurtoppur av en duktig amatörtränare i Mosfellsbae så sent som i mitten av juni i år. Hästen var utmärkt tränad och ekipaget vann både tölt och fyrgång i det isländska mästerskapet endast en månad senare. Sigurdur har gården Thjodolfshagi 8 km utanför Hella mot Reykjavik. Han har deltagit i VM en gång tidigare, 1999, och tog då brons i stilpass. På bilden syns Sigurdur tillsammans med sin fru Sigridur.
   När Stian Pedersen på Jarl som sista ekipage red in på ovalbanan stod flickorna upp och skrek, och Stian gjorde dem inte besvikna. Stian och Jarl som är världsmästare i fyrgångskombination från VM 2003, öppnade med en vacker kraftfull kort tölt och sen blev det bara mer och mer show. Den ökade tölten var explosiv och gick i ett otroligt tempo, men hade så när gått överstyr när Jarl rollade till i kurvan. Stian styrde dock upp det och bemästrade Jarls kraftfulla gångarter på ett mycket vackert och självklart sätt. Poängen slutade på fina 8,0.
  Stian debuterade som gänglig yngling i VM redan i Norrköping 1991. Han hade just börjat på teknisk linje i skolan och efter utbildningen så reste han till Island som 19-åring för att träna islandshästar hos Ingimar Ingimarsson på Sydra Skördugili. Han stannade ett halvår och sedan fortsatte han som proffs. Stian fick Jarl i träning då hingsten var fyra år gammal. Träningen har verkligen givit resultat och nu deltar ekipaget i sitt tredje VM. I Danmark blev det silver i både T1 och V1 samt guld i fyrgångskombinationen. Skall det bli guld i någon enskild gren blir det nog lättast i fyrgång, tror Stian.
   Till A-final gick även Birga Wild - Hákon vom Wiesenhof , Tyskland, med 7,53 och Ladina Sigurbjörnsson-Foppa - srún frá Ey I från Schweiz, med 7,50, båda med mycket vackra och harmoniska program. Till A-final har vi alltså ett norskt, ett isländskt, två tyska och ett schweiziskt ekipage.
   B-finalen ser också mycket intressant ut, med bland annat Jóhann R Skúlason - Hvinur frá Holtsmúla som leder töltuttagningen, och två Young Riders, norska Tina Kalmo Pedersen med svenskfödde Kolgrimur från Slätterne och holländske Pim van der Sloot på Ingimar frá Mjölkurpósti.
   För ytterligare information om VM för islandshästar se www.icelandichorse2005.se