Anna Skúlason och Brynja
Nytt världsrekord i speedpass
  Anna Skúlason och Brynja frá Glaesibae tog guld i speedpass på nya världsrekordtiden 7,35.
   Speedpassen blev både en fantastisk och tragisk tillställning. Fantastisk så tillvida att det blev nytt världsrekord, tragiskt för att en svensk Young Rider utropades som segrare och senare degraderades med tio placeringar.
   Trassel med tidtagningen har snart blivit tradition vid VM och efter långa möten och diskussioner ändrades resultatlistan. En trevligare tradition är att segern återigen gick till Sverige genon Anna Skúlason och Brynja frá Glaesibae på nya världsrekordtiden 7,35. Brynja är efter Kjarval frá Sauderkróki och visade redan i stilpassen att tiderna fanns i kroppen.
  Anna och Brynja gjorde två fantastiskt fina lopp och båda beskrivs bäst som fruktansvärt snabba med ett mycket jämnt tempo under hela sträckan. Någon mattning mot slutet kunde inte märkas och troligen sattes accelerationen in på ett perfekt sätt för att högsta tempo skulle uppnås precis vid startflaggan.
   Sigurdur Straumfjörd Pálsson, Young Rider från Island, gick in som tvåa på 7,36 med Prins frá Sydra-Skördugili. Även den tiden var bättre än det gamla världsrekordet.
   Bronset kneps av en flygande holländare vid namn Rutger Bontenan och den 16-årige Yngvi-Blesi på 7,51 sekunder.
   De tre svenska medaljörerna från VM 2003, Magnus, Magnus och Johan, hamnade precis utanför prispallen med några ynkliga hundradelar upp till bronset.