Söndag, hemfärd

Läsarmejl: Ni svenskar klagar alltid. Nu säger ni att Tjeckien hade tur att dom vann. men hade ni inte haft Henke i går kväll så hade det blivit 3 mål till tjeckien
M.V.H En glad finländare

Under det här VM-et har jag förstått på allvar hur irriterade finländare är på svenskar, hur stort hatet är. Finländare ser mycket gärna att Sverige inte vinner. Finländare håller nog på två lag; Finland och det lag som möter Tre Kronor. Lite tråkigt. Vi nordbor borde hålla ihop. Jag har inget emot att Finland kommer långt i olika sammanhang och när det är spjutkastning får gärna någon Raimo, Hillka, Mikaela eller Veli vinna guld.

Sitter på Wiens flygplats. Åker hem med Air Baltic i dag. Hoppar final och match om tredje pris. För mig är VM över. Tror även att stora delar av Tre Kronor känner likadant.

Som bonus bjuder jag på plussättning av VM-truppen - håll till godo:
5 plus:
Niklas Kronwall
4 plus: Henrik Lundqvist Daniel Alfredsson Henrik Zetterberg Daniel Sedin Henrik Sedin Mattias Norström Thomas Rhodin Jörgen Jönsson
3 plus: Magnus Johanssn Ronnie Sundin Samuel Påhlsson Per-Johan Axelsson Mikael Samuelsson Christian Bäckman Kenny Jönsson Per-Johan Axelsson Peter Nordström Jonas Höglund Johan Franzén
2 plus: Sanny Lindström Mattias Weinhandl Magnus Kahnberg
Plusbedöms inte: Stefan Liv Johan Holmqvist

Lördag, förlust

Det gick som jag skrev, nästan. Tjeckien vann i sudden death. Jag trodde att semifinalen skulle gå till straffar, men ett jätteskott av Radek Dvorak förstörde den svenska gulddrömmen 4.43 in i sudden.

Givetvis känns det tungt efteråt. Och tomt. Även för oss svenska journalister som följt laget i Innsbruck och Wien. Det som känns bäst nu tre timmar efter förlusten är att det finns hopp för svensk hockey. Vi behöver inte Lidström, Sundin, Forsberg, Salo och Näslund för att nå framgångar. Nu är det 80-talisterna som ska ta över och till stor del har de redan gjort det. 14 av Tre Kronors 33 mål i VM kom från en 80-talists klubba. Lägg därtill att Niklas Kronwall var bäste back. Henrik Lundqvist var förstemålvakt. Generation Z eller generation 80 är vår framtida melodi.

Bronsmatch på söndagen. Känns inte sådär jättehett. Vet inte om jag ska åka hem innan finalen eller stanna kvar i Österrike till på måndag. Känslan att sätta nycklarna i ytterdörren är härlig och den känslan längtar jag efter.

Lördag, inför match

Bara några timmar inför matchen är läget oförändrat i den svenska truppen. Kenny Jönsson tränade inte på lördagsförmiddagen och spelar inte mot tjeckerna.

Här är laget:
Målvakt: Lundqvist.
Backar: Kronwall-Bäckman, Rhodin-Norström-Sundin–Johansson Sjunde back: Lindström
Forwards: Pebben-Påhlsson-Alfredsson, Hedström-Zetterberg-Weinhandl, Nordström-Jönsson-Höglund
Extra forward: Johan Franzén
På läktaren: Kahnberg och Kenny Jönsson.

Matchen då? Jag såg tjeckernas match mot USA och de är vassa framåt och spelar som ett lag. Nummer 83 Hemsky har blivit en personlig favorit – vilken fart och teknik och grabben är bara 21 år. Jag tror att matchen avgörs på straffar - där förlorar Tre Kronor. Kanada slår Ryssland i den andra semin.

Fredag, tjeckträning

Jaromir Jagr gick förbi mig och alla de andra journalisterna i den så kallade mixade zonen i Stadthalle i Wien. Detta trots att alla ville prata med honom. Han sa något obegripligt, jag uppfattade inte vad han sa i alla fall. Tjeckiens presschef försvarade sig med att Jagr var trött. Men att i morgon så kanske han orkade prata med pressen. Tragiskt.

Jag minns Jagr i Pittsburgh. Då var han ung, blyg, långhårig flickmagnet som hela NHL älskade. Hans dragningar var lysande och känslan för mål var magisk. Nu har han avverkat flera klubbar de sista åren och alla har sjunkit som stenar i vatten. Exempelvis Pittsburgh och Washington.

Många av de stora hockeystjärnorna som Wayne Gretzky, Mike Modano, Super-Mario och så svenskarna med Sundin, Forsberg och Lidström är lätta att prata och umgås med. De svarar artigt på frågor och vet hur viktigt det är med att ha en god relation till press och fansen.

Men inte Jaromir Jagr. Men han klarar nog inte av att han inte är matchhjälte längre. Mot USA i torsdags missade han en straff, körde långa byten och var stundtals så trött att han inte orkade åka av isen.

Fredag, morgon

Mina tips gick ju hyfsat. Tre av fyra inprickade får man vara nöjd med. Trodde Kanada skulle åka mot Slovakien, men Thornton tände till - igen.

Nu är både Tre Kronor och Aftonbladets trupp i Wien. Wien är en vacker stad, men det är svårare att jobba som journalist i en stor stad med långa avstånd mellan matchhall, hotell och träningshall.

Finns oerhört många svenskar i Wien. De har bokat resepaket till finalerna och räknade kallt med att Sverige slog sig fram till semifinal.

Men tjeckerna är avsevärt fler. Mot USA i går uppskattade jag att 5000 tjecker drog igång Wiener Stadthalle. De hoppade, klappade och varje gång Jagr hade pucken gick ett vrål längs läktaren. På pressläktaren är det likadant - dominans från Tjeckien. De är ofta inte lika lugna som oss nordbor och varje mål firade de med en high-five eller utrop. Lite opassande på en pressläktare.

Håkan Loob och de stora sponsorerna till Färjestad bor på hotellet. Loob var här 1987 också. Då vann vi guld. Ett gott omen? 18.00 tränar Tre Kronor i dag.

Torsdag, kvartsfinaler

Slovakien–Kanada 3–1 Ryssland–Finland 5–3 Sverige–Schweiz 3–1 Tjeckien–USA 2–0 Där är mitt tips.
Jag tror att Kanada har gjort sitt och att det täta matchandet har tärt hårt på truppen där många varit inaktiva hela säsongen. Ryssland är helt enkelt bättre än Finland. Gör Sverige första målet vinner vi enkelt. USA känns sega och spelarna längtar nog till avslutningsfesten och golfbanan i Florida.

Flög till Wien i dag. Ska se tjeckerna och prata med någon tjeck angående Sverige. Men blir det svensk förlust har jag gjort resan hit i onödan.

Onsdag, Weinhandl II

Efter träningen pekar det mesta på att Mattias Weinhandl inte spelar mot Schweiz. Han är sjuk, ont i magen och tung i huvudet. Han är den sjunde spelaren i Tre Kronor som insjuknat hittills. Inte bra. Man vill inte höra att Henke Lundqvist eller Daniel Alfredsson insjuknat i morgon, matchdag.

Tre Kronor tränade straffar på träningen. Henke Lundqvist tog de flesta. Men de som gjorde mål lyckades oftast med en dragning. På närskott är Lundqvist tät - mycket tät.

Intressant omröstning på Helsingfors-baserade Ilta-Sanomat hemsida. 30 procent av läsarna svarade i en undersökning att de inte höll på Sverige mot Lettland. Hmm, hatet mot Sverige är nog större än vad man kan tro i vårt östra grannland.

Weinhandl?

Mejlen öser in - kul. Här är synpunkter på Zetterbergs kedja.

Hej Tomas! Är det inte dags att byta ut Weinhandl mot någon annan. Tycker att han är en stor anledning till att det inte riktigt lossnar för den formationen. Han har aldrig lyckats slita sig loss från sin motståndare. Det går helt enkelt trögt för honom. Kanske Kahnberg kan kliva in. /Jonas

Nja. Håller inte med dig. Weinis har kört hela landslagssäsongen med Zäta. Nu är det ingen idé att byta ut Weinis. Kahnberg eller Höglund i Jönsson-ligan - det är frågan. I morgon bitti vet vi laget.

Onsdag, lunch

Sen frukost på hotellet med Anrell och den visslande fotografen. Anaheims coach Mike Babcock satt vid bordet bredvid. Vi småpratade om Jonathan Hedström och han fortsatte att hylla Jonte.

Fotografen tjatar om att vi ska ut och springa, men jag hoppar det. Borde kanske ta den där löpturen längs forsen i Innsbruck, men jag orkar faktiskt inte. När man är ute på ett större mästerskap är det viktigt sköta om sig. Sova bra, äta bra och motion är a och o för mig.

På eftermiddagen har både Schweiz och Tre Kronor träning.

Tisdag, efter match

9-1 mot Lettland. En lett match…

Matchen slutade runt 22.45. Sedan väntar prisutdelning på isen och vid 23.00 kan Sportbladet prata med spelare och tränare. Man får några snabba minuter i en korridor och några djuplodande samtal är bara att glömma. Även för oss som kvällstidning är det snabba bud efter slutsignalen. Men vi ska inte gnälla. Vi har deadline vid 02.00 och flera andra svenska tidningar på VM måste lämna text och bild samtidigt som slutsignalen.

När spelarna har duschat klart kommer de ut till spelarbussen vid arenan. Där kan man också få några pratminus från spelarna. Först ut till bussen är bröderna Sedin. Det slår aldrig fel. Sist ut är Henrik Lundqvist - det slår aldrig heller fel. Sedan sätter sig spelarna på den röda "skolbussen" och åker till spelarhotellet i höghöjdslägret Seefeld, två mil från Innsbruck.

Sedär - en lektion hur en arbetsdag ser ut för mig. Glamouröst - nej. Kul - ja. Slitsamt i längden - ja.

Schweiz i kvartsfinalen. Tja, Sverige trivs att slå ur underläge och nu är vi ju kanske favoriter att vinna VM. Det talar mot Sverige. Men Schweiz ska inte vara något problem. Tjeckien i semin blir jobbigare - mycket jobbigare.

Tisdag, målvaktsbyte?

Liv eller Lundqvist? En av flera läsare vill byta ut Lundqvist.

Hej Tomas! Det är dags för Bengt-Åke att inför matchen mot Lettland möblera om i Tre Kronor. Ersätt Henrik Lundkvist med Stefan Liv. Han är mer hungrig än vad Lunkan är.  
Bästa hälsningar Bengt

Nej, Bengt. Lundqvist är en jäklgt bra målvakt och Liv har inte stått på länge. Bengt-Åke har valt att satsa på Lundqvist. Ett bra val, även om jag gillar Liv, både som målvakt och person. Han är en sköning som hänger med hela tiden och ger ett behagligt intryck.

Tisdag, inför match

Alla är friska i Tre Kronor.
Skönt.

Både Sanny Lindström och Magnus Johansson, som båda var förkylda i går deltog i värmningen på tisdagsförmiddagen.
Jag har aldrig riktigt förstått poängen med att ha ett ispass 10 timmar före match. Men det där är en gammal rutin som hockeylag har. Och rutiner är viktiga för hockeyspelare. De vill sätta på sig utrustningen i samma ordning som de alltid gjort. Linda klubban samma tidpunkt varje dag eller gå ut på isen med vänsterskridskon först, till exempel.

Här är Sveriges lag i kväll:
Målvakt: Henrik Lundqvist
Backar: Bäckman-Kronwall Johansson-Sundin Norström-Rhodin Kenny Jönsson
Forwards: Alfredsson-Påhlsson-Pebben Sedin-Sedin-Samuelsson Nordström-Jönsson-Höglund Hedström-Zetterberg-Weinhandl
På bänken: Johan Franzen
På läktaren: Liv och Kahnberg
Noterar att Höglund startar med Karlstad-kedjan och att Kahnberg får se matchen från läktaren.

Finlands vara och inte vara har väckt intresse. Många, enligt mejl, vill faktiskt att Sverige ska lägga sig mot Lettland. Jag håller inte med. Självklart vill jag ha Finland i ett VM-slutspel. Finns inget bättre än att vinna mot finländarna i en final, till exempelvis.

Måndag, midnatt

Kul med mejl "Fantastiskt bra med en blogg och lite mer informell rapport från VM. Men vilka slutsatser kan man dra av att Sanny inte var med på träningen? Förutom att han gjorde bort sig i debutmatchen.
Och den där DVD:n, hade Wallin & Co nån baktanke med den? Möta Kanada längre fram och plocka bort Nash som en förebyggande åtgärd kanske. Och ja, lite svag för konspirationsteorier är man nog... I vilket fall som helst, spännande med bloggandet." /Joakim


Tja, baktanken med DVD:n var nog att statuera ett exempel. "Myggan" Wallin gillade inte vad Nash gjorde på domaren. Och vi i Sverige förlorade ju. Nash fick inget straff.
Nu är Kanada lite förbannade på Tre Kronor och möts vi i semin är det en nackdel att ha tjuriga kanadicker runt halsen. 10.00 tisdag är det värmning på för Tre Kronor. Då ska man vara på plats, kolla spelare, småprata med ledarstaben.

Promenaden till ishallen från hotellet i centrala Innsbruck tar 15 minuter och det är skönt att inte bara sitta ned. Den där promenaden räddar hela dagen. Speciellt om bergen runt stan syns och himlen är blå. Lev väl!

Måndag, efter träning

Tre Kronor tränade i en timme i träningshallen bredvid Olympiahalle i Innsbruck. Magnus Johansson och Sanny Lindström deltog inte – de var förkylda och låg på hotellet.

Men efter träningen ville pressen inte veta så mycket om Tre Kronor eller matchen i morgon. Tre Kronor hade tillverkat en specialgjord DVD där det syns att Kanadas Rick Nash slår med klubban mot domaren i matchen mellan Sverige och Kanada. Trots DVD:n blev inte Nash avstängd.
De kanadensiska reportrarna var uppretade på Tre Kronor. Kul att höra deras resonemang och passion för Kanada.

Nu är det Finlands kamp mot Lettland som gäller.

Måndag, inledning

Slutspelet närmar sig. Bara en match återstår i gruppspelet, mot Lettland i morgon. Vinst eller förlust - det spelar nog ingen roll, tycker jag. Samtliga motståndare i den andra gruppen är bra. Kanske med undantag för Schweiz och Vitryssland. Men vi vet ju hur det kan gå när motståndarna i en kvartsfinal underskattas…

I dag skulle Tre Kronor åka upp till Alperna. Tre Kronor har ingen match i dag och för att inte hotelldöden ska bli alltför jobbig står en liten utflykt på schemat. Givetvis skulle Sportbladet följa med och ta några läckra bilder med mysig bakgrund. Men resan blev inställd. Det blev ingen linbana-färd till Seegruben. Snöoväder. Jag fick stanna "hemma" nere i Innsbruck.
Nu får vi träffa spelarna efter träningen vid fem istället. Nu ska jag ut på Innsbruck och träffa hockeyfolk, allt från förbundsledare i olika länder till spelare. Just kontakten vid sidan om isen är viktig. Där kan även en och annan nyhet komma fram. Vi höres!

maj 2005
ti on to fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Om Tomas Ros

Tomas Ros är reporter på Sportbladet och han är nere i Österrike för att rapportera från sitt tredje VM-slutspel. I den här bloggen kommer han att skriva om vad som egentligen händer bakom kulisserna på VM-arenorna.
Mejla Tomas

hits