Förbundskaptens svar: ”Håller inte alls med”

Foto: JIMMY WIXTRÖM
Karin Torneklint.
SPORTBLADET

LONDON. Hon erkänner ett par felaktiga uttagningar av skadade aktiva och medger att kvalgränserna i maraton måste skärpas. 

Men Karin Torneklint slår ifrån sig kritiken om för snälla uttagningar. 

– Det håller jag inte alls med om, säger hon. 

Efter en bra första helg har misslyckandena avlöst varandra i den svenska truppen senaste veckan. Är det inte skadeproblem och hinderfall är det missade plankor och höjdkval långt under förväntan. 

De svenska finalplatserna ser ut att stanna vid sex, fyra under Karin Torneklints mål, och bakom Daniel Ståhls silver är Michel Tornéus bäst med en åttondeplats. 

Karin Torneklint menar att det var viktigt med en hög målsättning för att alla ska känna sig delaktiga. 

”Nöjd med att alla i bra form”

– Jag är inte nöjd förrän alla lyckas, men jag vet att idrott är idrott och man lyckas inte alltid. Jag hade gärna sett Michaela (Meijer), Fanny (Roos) och Khaddi (Sagnia) i finalen och höjdtjejerna, de har den kvaliteten. 

VM i Peking hade ni fler fyra aktiva topp åtta, sen var OS svagt och nu är ni bara två topp åtta igen, är svensk friidrott på väg åt rätt håll? 

– Jag kan säga att jag hade hoppats på finalplatserna blivit lite bättre och nöjd kommer jag aldrig vara förrän alla som kan ta sig till final gör det. Det jag är nöjd med är att alla har kommit hit i bra form – förutom de som varit skadade. 

Det har varit ganska många…? 

– Ja det är det absolut sämsta, det är jag mest missnöjd med. Jag kan hålla med i kritik att man inte kan komma hit och vara skadad, har man stora problem innan så det är omöjligt att lyckas. 

”Kanske var fel av mig”

Ja, hur såg din dialog ut med till exempel Charlotta Fougberg, hon säger att när hon fick ”ja” så bara körde hon? 

– Ja det kanske var fel av mig, det är svårt som aktiv att bromsa sig själv. Jag kanske måste ta ett större ansvar – jag vill inte riska att någon går sönder. 

Mats Wennerholm skriver en krönika om att uttagningskriterierna ni har inte stämmer med truppen vi har här, att det är för många som inte har realistisk chans, vad säger du om det? 

– Det håller jag inte alls med om, då vill jag att han ska kunna pricka dem som inte har chans redan innan vi åkte hit. Då hade han nog haft fel på Simon Pettersson och Hanna Hermansson. 

– Det är väldigt svårt att avgöra innan, man måste vara tillåtande och låta folk misslyckas annars får vi aldrig några överraskningar, säger Karin Torneklint. 

”Måste vara en bättre nivå”

Men en skärpning lovar Karin Torneklint, det är när det gäller maraton-kvalgränsen. Den här gången kom David Nilsson hit med en målsättning på 60:e plats och det erkänner förbundskaptenen ser märkligt ut. 

– Vi har haft en satsning på maraton, men nu kommer vi skärpa dem lite. Vi måste ha en bättre nivå för att lyckas, styrelsens beslut om en satsning gäller inte längre. 

ARTIKELN HANDLAR OM