”Andra tror mitt rekord var en lyckoträff”

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

LONDON. Under åtta år har de båda tävlat på totalt nio stora mästerskap tillsammans. 

Michaela Meijer ständigt i skuggan av Angelica Bengtsson. 

Men inte längre. 

– Andra tror nog att mitt svenska rekordhopp var en lyckoträff, nu får jag bevisa att det inte är det, säger Meijer. 

– Jag är bara glad att hon inte ska få behålla rekordet så länge, säger Bengtsson. 

När Karin Torneklint sitter med hotellrumsfördelningen inför ett VM finns det ett rum hon rimligen kritar ner först på pappret: det där stavhoppsduon Angelica Bengtsson och Michaela Meijer ska bo tillsammans. Det har de nämligen gjort på varje stort mästerskap de båda kvalat in på ända sedan ungdoms-VM 2009. 

Intresset för sporten och snacket om tävlingarna är alltid närvarande. Angelica berättar att när hon ramlade in sent på rummet från flyget i går tog det inte långt tid innan de båda började diskutera olika typer av stavhoppsklister. 

”Ska få den uppmärksamheten”

Men de gjorde också en sak klar direkt då, strax efter klockan ett på natten. 

– Vi gick i genom att vi är konkurrenter och att hon är bäst just nu och att hon ska få den uppmärksamheten som den som är bäst bör ha, säger Angelica Bengtsson. 

Ja, för första gången under parhästarnas karriärer är det Michaela Meijer som på pappret har störst chans på mästerskapet, som visar bäst form och som har det svenska rekordet. Hennes 4,71 på Världsungdomsspelen är sex centimeter högre än Angelicas årsbästa och en centimeter bättre än hennes före detta svenska rekord. Något som ger Örgrytehopparen Meijer en mental skjuts in i VM-helgen. 

– Jag känner mig mer självsäker nu, det känns bättre och jag känner mig starkare, säger hon. 

Du har alltid varit nära Angelica på stora mästerskap, men hon har alltid dragit längsta strået, hur sugen är du på att bli bästa svenska nu? 

– Just nu är jag ju det, haha! Men ja, det är klart att jag vill visa att jag kan placera mig högre i mästerskap också. På inomhus-EM var jag nära, det var bara en rivning mer och det har varit en bra morot. 

”Vill alltid slå henne”

Ändå känner Meijer inte någon extra press att leverera nu när hon klivit ut ur Bengtssons skugga. Det handlar snarare om att bevisa att hon faktiskt är i världstoppen för att stanna. 

– Jag tror ganska många fortfarande tycker att det svenska rekordet är hennes för att hon haft det så länge och att jag mer fick till en lyckoträff. Nu får jag bevisa att det inte är så. 

Nu är VM inget SM. Det handlar om att plocka fler skalper. 

– I slutänden vill jag alltid slå henne och hon vill alltid slå mig. Det hade varit konstigt annars. 

1 av 2 | Foto: Jimmy Wixtröm
Publicerad: