”En drömsiffra, en drömgräns”

Foto: ERIC RUPP
SPORTBLADET

Hon har skrikit sig till fler följare på Instagram än välkända folkhemsstjärnor som Emil Forsberg och Stina Nilsson.

Men när VM i styrkelyft börjar jagar Isabella von Weissenberg helt andra siffror.

Världsrekordet och den magiska gränsen 200 kilo i knäböj till exempel.

– Det är en drömsiffra, säger hon.

Efter att ha avverkat veteran- och juniorklasserna börjar VM i styrkelyft på allvar med seniorklasserna från och med onsdagen.

Sverige har skickat en trupp enbart bestående av kvinnliga lyftare. En av de absolut största chanserna till medalj kommer på midsommarafton när både Annika Zelander och Isabella von Weissenberg kliver ut på podiet i −72kg-klassen.

– Det är ett jättetufft startfält. 72:an är en av de mest spännande klasserna under hela VM, det är otroligt jämnt och topp sex är otroligt bra lyftare, säger Isabella von Weissenberg.

”Mognat mentalt”

De två svenskorna gjorde upp om EM-guldet i mars där till slut Isabella drog det längsta strået. Bland annat efter dubbla världsrekord i delgrenen knäböj med 192,5 kilo som bäst.

Nu hoppas hon bli först över 200 kilo i sin viktklass.

– Det är klart det är en drömsiffra, en drömgräns. Jag tror jag har den kapaciteten, det har känts så de senaste sex månaderna. Nu är det här ett landslagsuppdrag och ingen egotripp, min coach väljer vikterna och det gäller att samla kilon för totalen (knäböj, bänkpress och marklyft), säger 27-åringen – men tillägger:

– Mentalt känner jag att jag har mognat för att försöka på den vikten inom en snar framtid. Innan har det varit mer ”herregud, 200 kilo!”. Nu vill jag det mer.

Förklara, vad krävs mentalt för att ställa sig under 200 kilo?

– När jag ska lyfta vill jag vara i ett läge där det bara finns ett alternativ, en utgång. Den ska upp. Jag tänker bara att det är ”lätt, lätt, lätt”.

Sen är det bara att skrika upp stången den sista biten.

Foto: PRIVAT

”Ser hur starka kvinnor har kapacitet att bli”

Alla som har sett Isabella von Weissenberg lyfta, i verkligheten eller på sociala medier, vet att hon närmast frustar upp sina vikter. Själv tror hon det en aning säregna sättet ligger bakom explosionen av fans hon har på social medier. I nuläget följer knappt 60 000 personer Göteborgslyftaren på Instagram.

– Det är roligt! Jag har lagt mycket energi på det, mycket eftertanke. När jag började för fyra år sedan fanns det ingen på damsidan där man kunde få inblick i hur de körde. Det är väldigt kul, en rolig dialog mellan andra följare som lyfter.

Men du har fler än landslagsstjärnor i fotboll som Emil Forsberg, menar du att du har skrikit till dig en sådan följarskara?

– Haha, ja exakt. Sen tror jag det är en speciell tid, vi börjar se hur starka kvinnor har kapacitet att bli. Konkurrensen ökar i en rasande takt. Det är väldigt positivt och speciellt att vara med om.

På midsommarafton får vi reda på hur stark just Isabella von Weissenberg är den här gången – och hur långt det räcker.

ARTIKELN HANDLAR OM