”Problemet? Jag har varit en latmask”

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Sarah Sjöström är på jakt efter den enda stora medalj hon saknar.

Efter att ha utklassat världsrekordinnehavaren berättar 23-åringen vad som tidigare har hållit henne tillbaka på 100 meter frisim.

– Mitt problem har varit att jag är en liten latmask, säger Sjöström.

När Sarah Sjöström kliver upp på startpallen inför finalen av hundra fritt skakar armarna. Hon tvekar på om kroppen ska orka. Ett par dagar tidigare simmade hon 14 lopp på en dag i Monaco, på slutet kändes ryggen sliten, nu är hon i Barcelona för att fortsätta Mare Nostrum-touren.

För en kvart sedan putsade hon världsårsbästat på 50 fjäril till 24,76, därefter har det varit prisutdelning, nu ska hon med andan i halsen försöka besegra både tröttheten och världsrekordinnehavaren Cate Campbell.

”De andra är statister”

Men väl i vattnet märks inga skakande armar. Sarah öppnar på 25,16, sätter vändningen och går i mål som segrare på 52,28. Campbell är slagen med en sekund, det svenska rekordet ryker med nästan tre tiondelar och till världsrekordet återstår bara 22 hundradelar.

– De andra ser ut som statister men är världssimmare, säger förbundskapten Ulrika Sandmark.

När Sportbladet når Sjöström åker hon tunnelbana från simhallen. Hon låter förvånad.

– Det var sjukt överraskande att det skulle gå så fort. Tydligen behövde jag vara lite trött – eller lite uppvärmd, om du ser det så, säger hon.

Vad säger du om öppningen?

– Det är min snabbaste öppning någonsin. Det var planen. Jag försöker träna på att inte fega för mycket första femtio, mitt problem har varit att jag är en liten latmask. Jag måste öppna hårt och våga lita på att jag orkar tillbaka. Jag har ett pers på 23,8 på femtio fritt, då ska jag kunna öppna på 25,1 på hundra.

”Hoppas att det går hyfsat”

23 juli börjar långbane–VM i Budapest. Där kan Sarah Sjöström täppa till en av få luckor i sitt prisskåp. För trots att svenskan har skyfflat hem medaljer från mästerskapen saknar hon ett VM-guld i fristil på långbana.

Med en månad till VM är 23-åringen snabbast i världen på alla sina fyra distanser: 50 och 100 meter fjäril, 50 och 100 meter frisim.

– Det verkar gå bra att simma fort utan att vara toppad. De senaste månaden har jag känt mig grymt stark, säger hon.

Hur viktigt är det för dig att ta det där VM-guldet i frisim?

– Det vore skitkul att ta någon medalj på frisimmet. Jag har visat många framgångar på fjäril, men vi får se hur det går i frisim. Om jag håller mig till planen hoppas jag att det går hyfsat.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM