Skoglunds första förlust: ”Det här är risken med bortamatcher”

1 av 4 | Foto: Alex Livesey / Getty Images Europe
SPORTBLADET

LIVERPOOL. Erik Skoglund visade England och världen vilken bra boxare han är.

Men det räckte inte.

– Jag är naturligtvis besviken men jag tar det med jämnmod. Vet att det här är risken med bortamatcher, säger Erik efter förlusten mot Callum Smith.

Matchen var väldigt jämn och Erik förde många av ronderna vilket ska premieras av domarna, men i protokollet syntes det inte.

– Någon gång ska vara den första att förlora men det var nära ändå även om domarkorten inte håller med.

– Att få sin första förlust i World Boxing Super Series … det finns de som förlorat i betydligt lättare matcher och kommit tillbaka och visat var skåpet ska stå. Jag ser fram emot att komma tillbaka starkare i framtiden, säger Erik.

”Hade i bakhuvudet vad domaren sa till mig”

I elfte ronden fick Smith till sitt bästa slag. En höger som skakade om Erik så ordentligt att han fick ta räkning.

– Han fick in en del bra kontringar och jag tvingades att ta räkning på slutet. Eller tvingades. Jag valde att ta räkning. Jag hade i bakhuvudet vad domaren sa till mig innan matchen att om jag blev träffad illa skulle jag ta ett knä (sätta ett knä i golvet) i stället för stående räkning. Annars skulle det vara lätt hänt att de stoppat matchen.

Foto: ANDREW COULDRIDGE / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREW COULDRIDGE / TT NYHETSBYRÅN

– Det ville jag naturligtvis inte, så det var ett frivilligt val. Men hade det varit i Nyköping hade jag nog valt annorlunda, säger Erik.

Vill inte skälla på domarna

Skillnaden mellan hemma- och bortaplan är stor i proffsboxning.

– Klart att nedslagningen spelar in men enligt protokollet hade jag inte vunnit ändå utan den. Jag måste se matchen och analysera den innan jag kan uttala mig för drastiskt. Jag ska inte sitta här och skälla på domarna utan att ha sett vad de har sett.

I femte ronden fick Erik in sin bästa träff. Ett slag mitt i ansiktet som gjorde Smith passiv i flera ronder.

– Ja, det blev så och det kändes som att jag hade rätt bra tryck på honom med vänsterjabben. Kanske blev jag lite för bekväm och vågade inte att släppa högern så ofta som jag uppenbarligen hade behövt för att kunna övertyga.

”Hade kanske kunna få stopp på honom där”

– Det kändes som att jag hade ett par bra vänsterträffar när han var på väg in mot mig. Hade jag varit lite hungrigare, lite mer på, hade man kanske kunnat få stopp på honom där. Men hade man gjort det, hade man kanske sprungit på något och blivit liggande där i stället.

Båda boxarna hyllade varandra efter matchen. Callum Smith var stor favorit inför matchen men många såg Erik Skoglund som den egentliga vinnaren.

– Callum slår hårt med bra precision. En bra boxare, så jag ska inte sitta här och ta någonting från honom, säger Erik Skoglund.

ARTIKELN HANDLAR OM