Jacob Hårds krav: Gör om Jerringpriset

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Peder Fredricsons Jerringpris har rört upp känslorna i sport-Sverige. 

Nu tycker SVT-profilen Jacob Hård att priset ska göras om. 

– I min värld kan hans OS-silver inte vara större än Sjöströms OS-guld eller Stensons majorvinst, säger han. 

Foto: NIKLAS LARSSON, BILDBYRÅN

Peder Fredricson blev Idrottsgalans stora kung när han fick kliva upp på scenen och ta emot Jerringpriset. En stor skräll för många eftersom förhandssnacket bara hade handlat om Sarah Sjöström och Henrik Stenson. 

Nu tycker SVT:s kommentator Jacob Hård att Jerringpriset ska göras om. 

– Det har väl egentligen i flera år blivit ett slags popularitetspris mer än ett prestationspris. Det blev så väldigt tydligt i år och det kan det väl få vara, men då tycker jag att man ska kalla det för populäraste idrottsprestationen och inte den bästa. 

Vad är det som gör det extra tydligt i år? 

– Därför att jag har väldigt svårt att se varför. Alltså, det kan finnas lägen där en andraplats kan vara bättre än förstaplatsen, men jag har väldigt svårt att se det i det här fallet. All respekt för ridsporten, jag är ingen ridsporthatare, men i min värld kan hans OS-silver inte vara större än Sjöströms OS-guld eller Stensons majorvinst. Det var ändå vinster i sporter som inte är mindre än ridsporten. 

”Försöker inte ens värdera”

Hård vänder sig också emot röstningssystemet och hoppas att prisets formulering ändras till nästa år. 

– För det första är det konstigt att man kan rösta mer än en gång och för det andra är det tydligt i efterdebatten att man röstar på sin sport. Folk försöker inte ens värdera andra prestationer utan man röstar på det man själv tycker, säger han och fortsätter: 

– Det skulle kännas bättre om man ändrar formuleringen. Så länge det är så känsligt för hur man lyckas mobilisera eller vem som råkar vara på galan tycker jag att man ska kalla det för den populäraste. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM