Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Det luktar dubbelmoral

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Svenska Friidrottsförbundet ger Abeba Aregawi vit flagg och hon är fri att tävla i det svenska landslaget igen.

Jag tycker det fel. Det luktar dubbelmoral.

Abeba Aregawi har klivit över alla gränser som går att kliva över under sin tid i landslaget.

Hon blev visserligen inte avstängd för att ha tagit det omtvistade medlet meldonium, men det är mer en teknikalitet i mina ögon.

Där är det internationella dopningbyrån Wada som klantat till det och inte hade klart för sig hur fort – eller långsamt – det nya medlet på den förbjudna listan går ur kroppen.

Men alla vet att i stort sett alla tillhörande den mindre moraliska sidan av idrottsvärlden åkte fast för meldonium i våras. En hjärtmedicin framtagen i Lettland som plötsligt blev idrottsvärldens mest populära ”kosttillskott”.

Kan dölja annan dopning

Sedan dess har massor av experter, läkare och professorer hävdat att medlet inte har den minsta effekt på prestationen. Men vad som är mindre känt är att andra läkare nu hävdar att meldonium inte alls blev populärt på grund av att det i sig själv hade prestationshöjande effekter.

Nej, det ska istället ha fungerat som en så kallad ”masking agent” för epo. Ett medel som alltså slår ut kontrollapparaten och döljer eventuell dopning med epo, speciellt effektivt på medel- och långdistanslöpning.

Det skulle förklara att medlet plötsligt blev så populärt och framförallt i gamla öststaterna.

Varför ta ett medel som inte har någon som helst effekt om det inte var avsett för något annat?

Det skulle förklara hela lavinen av meldoniumfall.

Svårt för mig att svälja

Nu är det bara teorier än så länge, men bara att sätta i sig en hjärtmedicin (som ju meldonium är) utan att blinka borde leda till en längre avstängning från landslaget än den Aregawi nu drabbats av.

I alla fall från ett landslag som gärna vill kalla sig det renaste i världen.

Dessutom kräver nästan en hel idrottsvärld att ryska idrottare ska stängas av från i princip allt efter sitt systematiska fusk.

Där var meldonium särskilt populärt av någon anledning.

Nej, jag har svårt att svälja att Aregawi är fri att tävla landslaget igen och jag hoppas att SOK håller fast vid sin hårdare linje i det här fallet.

Det finns fortfarande alldeles för många frågetecken för att låta Aregawi löpa fri.

avMats Wennerholm

Publicerad: