Damlandslaget ratas från Jerringpriset

Foto: TT NYHETSBYRÅN

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Ett skrällsilver i OS räckte inte.

När åtta blev fem i Jerringprisomröstningen tog sig inte damlandslaget i fotboll in.

– Det kan nog vara så att vi inom fotbollen är lite för bortskämda, säger Lotta Schelin.

Zlatan Ibrahimovic, Anna Holmlund och paralympicsguldmedaljören Karl Forsman rök redan i första gallringen till Jerringpriset.

Nu står det klart vilka av de åtta återstående som klarade sig hela vägen till omröstningen under måndagens idrottsgala.

Orienteringsöverraskning

Bland de fem återstående finns Bragdguldsvinnaren Henrik Stenson, OS-drottningen Sarah Sjöström, OS-guldmedaljören Jenny Rissveds, OS-silvermedaljören Peder Fredricson och orienteraren Tove Alexandersson.

Av de fem är Tove Alexandersson den enda som inte har fått den uppmärksamhet som en OS-medalj för med sig. Hon har däremot två VM-guld, två EM-guld och en total världscup-seger i orientering samt EM-guld i skidorientering.

De som inte klarade sig in till finalkvällen var damlandslaget i fotboll, handbollsspelaren Isabelle Gulldén och rallycrossvärldsmästaren Mattias Ekström.

När Sportbladet når Lotta Schelin har hon inte hört talas om resultatet.

– Det är klart det hade varit kul om man hade varit bland de fem, det hade inte varit så konstigt, säger hon men menar samtidigt att hon inte kan säga på vems bekostnad de borde finnas med.

Zlatan åkte ut redan i förra omgången och nu tar ni er inte förbi det här steget trots ett OS-silver, är fotbollen dålig på att mobilisera sin kraft när det gäller omröstningar?

– Om man nu ens ska jobba så är det ganska tydligt att vi inte gör det. Jag har själv inte tagit del av någon mobilisering inför det här. Det kan nog vara så att vi är för bortskämda, vi är en så stor sport att vi tror det ska komma naturligt medan de mindre sporterna mer vill sätta sin idrott på tapeten – vilket är helt rätt, säger Schelin.

”Inte så jag jobbar”

Om du hade blivit ombedd av Håkan Sjöstrand att fiska röster inför omröstningen, hade du gjort det då?

– Nej, jag är inget fan av det. Jag har nog aldrig lagt ut något sådant inför en prisutdelning eller en nominering. Det är inte så jag jobbar.

Avslutningsvis, vilken idrottare tror du vinner?

– Jag tror det kommer att stå mellan Sjöström eller Stenson och jag tror nog Stenson drar det längsta strået.

Priset delas ut på Idrottsgalan på måndag.