Bernie Ecclestone lämnar Formel 1

”Jag har blivit avsatt”

I 40 år har Bernie Ecclestone styrt F1.
Men nu är hans tid över.
– Jag har blivit avsatt, säger 86-åringen.

Britten är mannen bakom F1, han har själv försökt att kvala in till lopp, varit manager och stallägare, samt utvecklat mästerskapet till vad det är i dag.

Han har skrivit avtal med TV-kanaler, förhandlat med olika arrangörer och gjort serien till en global mångmiljardindustri.

Under 40 år har han styrt Formel 1 och i höstas var han med och hittade en ny ägare till mästerskapet - Liberty Media från USA.

Sparkad

Företagets styrelse tog beslutet att köpa majoriteten av aktierna den 17 januari, en dag senare godkände FIA affären och Liberty Media äger nu mer än 35 procent av F1 - och under måndagen fick Bernie Ecclestone sparken från posten som VD.

– Nu är jag helt enkelt borta. Det är officiellt. Det är inte jag som styr firman längre, Chase Carey har tagit över mitt jobb, bekräftar Ecclestone för tyska Auto- Motor und Sport.

– Min nya position har ett amerikanskt uttryck, en typ av hedersordförande. Jag har den titeln, men jag vet inte vad den betyder.

60 dagar till säsongsstart

Det är lite mer än 60 dagar kvar till säsongsstarten, men Bernie Ecclestone kommer inte längre att ha någonting att göra med den politik som finns inom F1.

Han kommer inte att sköta några förhandlingar, vare sig med arrangörer, TV-kanaler, team eller deras ägare. Det är också oklart om han kommer att behålla sin position i FIA:s världsråd.

– Jag tvivlar på det. Jag måste diskutera det med Jean Todt, säger Ecclestone och hänvisar till FIA:s president som tidigare var stallchef hos Ferrari.

”Kommer bli lugnare”

– Mina arbetsdagar kommer att bli lite lugnare. Kanske besöker jag något F1-lopp ibland. Jag har fortfarande många vänner inom Formel 1 och jag har tillräckligt mycket pengar för att ha råd att besöka en tävlingshelg, säger han till tidningen.

Chase Carey tar över som är både president och VD för de nya ägarna, men det sportsliga ansvaret har man givit Ross Brawn. Brawn har har haft tunga roller inom mästarteam som Benetton, Ferrari och Brawn GP. Det var också han som var teamchef för Mercedes när teamet återvände till F1 2010.

– Det är fantastiskt att komma tillbaka till F1-världen, säger Brawn enligt motorsportmagazin.

– Nu har vi en näst intill obegränsad möjlighet att göra F1 bättre, att arbeta tillsammans med teamen, promotorn och framförallt tillsammans med fansen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.