Hansdotters superåk – vann överlägset

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TV4

Det var över ett år sedan senast – men i dag fick Frida Hansdotter äntligen kliva högst upp på pallen i världscupen.

Svenskan vann överlägset Flachau efter ett superåk i förstarundan.

– Jag ville bara ta mig i mål och känna att i dag är var det min dag, säger Hansdotter till TV4.

Efter en trög säsongsinledning har Frida Hansdotter, lagom till alpina VM i februari, äntligen hittat formen.

I österrikiska Flachau tog svenskan sin totalt fjärde världscupseger och fick för första gången sedan den 29 december 2015 ställa sig högst upp på pallen.

I söndags tog Hansdotter sin första pallplats när hon blev trea i Maribor.

Men i kvällens världscuptävling – den sista innan VM drar i gång den 6 februari – var det inget som kunde stoppa 31-åringen.

Vann klart

– Jag är på min favoritplats här i Flachau. Åkningen börjar stämma, jag bara laddade och kände att det här är min dag, sa hon till TV4 efter sitt första åk där hon gick på knock direkt.

Tiden 56,91 räckte till en överlägsen förstaplats och en ledning med nästan en hel sekund ned till tvåan Wendy Holdener.

Överlägsna totala världscupledaren Mikaela Shiffrin? Hon hade inget vidare förstaåk och hamnade hela 1,38 efter Hansdotter.

Med 95 hundradelars försprång höll Hansdotter undan i det andra åket. Men vid ett tillfälle var det inte långt borta att ett felskär höll på att förstöra allting.

– Jag gjorde ett misstag och tänkte ”nej, jag är på väg att åka ur!”, berättar Hansdotter för TV4 efter tävlingen.

– Sen såg jag att det var grönt när jag kom i mål och tänkte bara ”yes!”. Jag ville bara ta mig i mål och känna att i dag är var det min dag.

”Betyder jättemycket”

Trots snabba åk av konkurrenterna var de aldrig nära att snuva svenskan på segern i andrarundan.

Försprånget minskade till 58 hundradelar till norska tvåan Nina Löseth och 78 hundradelar till Shiffrin, men Hansdotter vann sin första världscupseger för säsongen med god marginal – den första sedan 29 december 2015.

– Det betyder mycket . Det har strulat och jag har inte haft material som har stämt i åkningen, men nu har jag hittat det och bevisat för mig själv att jag kan vara snabbast i världen. Jätteskönt att få det här inför VM.

För Mikaela Shiffrin var det första gången sedan 13 januari 2015 som hon blev slagen i slalom utan att köra ur.

Publicerad: