Mejla

Patrik Brenning

Kan bara frukta effekten av det här

Brenning: På en förmiddag var allt förstört

SPORTBLADET

SEEFELD. När estländaren Andreas Veerpalu ska gå ut som nummer tre gapar startporten på skidstadion tom. Lagkamraten Karel Tammjärv är också försvunnen. Österrikaren Max Hauke med. Kazaken Aleksej Poltoranin likaså.

Det lyser en sommarsol över Seefeld i dag men skidfesten har hamnat i skugga.

För här sitter vi och räknar in vilka åkare som inte får vara med längre.

Hela säsongen har det talats om en kris för längdsporten. Resultatlistorna domineras så fullständigt av åkare från Norden att Mellaneuropa tröttnat och tappat intresset.

VM i österrikiska Seefeld skulle bli en utmärkt möjlighet att börja arbetet med att vända trenden och fram till onsdagen hade allting spelat arrangörerna i händerna. Det har varit publikfest dag efter dag när österrikare, tyskar, schweizare, norrmän och svenskar druckit glüwein, solat och njutit av skidsporten.

Men så på en förmiddag var allt förstört.

Kan bara frukta effekten

Vi skulle se herrarna göra upp om VM-guldet på 15 kilometer men istället sitter vi här på stadion och räknar in vilka åkare som inte är med.

Estländaren med startnummer tre, Andreas Veerpalu, dyker aldrig upp och när österrikaren Max Hauke ska gå ut med nummer 23 gapar startporten återigen tom. De är två av totalt fem aktiva som gripits av polis. Estländaren Karel Tammjärv med nummer 30 är också försvunnen. Nummer 40, Aleksej Poltoranin från Kazakstan, likaså.

Österrikiske sprintern Dominik Baldauf påstås vara den femte som gripits. Han och landslagskamraten Hauke studerar på polishögskolan tillsammans. Bara en sådan sak.

Är Seefeld det nya Turin?

Det talas om bloddopning, det ryktas om kopplingar till den beryktade cykel-läkaren Mark Schmidt och allt jämförs redan med gamla dopningsskandaler.

Är Seefeld det nya Turin? Ni kanske minns OS 2006 när fyra österrikiska längdskidåkare och två skidskyttar avslöjades för bloddopning efter att italiensk polis vid en razzia hittat kanyler och blodiga servetter i landslagslägret.

Vi vet inte ännu men vi vet att det VM i Seefeld som fram till onsdagen varit en propagandafest för skidsporten redan har förändrats.

Vi kan bara frukta effekten av det.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019 

ANNONS EXTERN LÄNK

JACKPOTT – 20 miljoner på Stryktipset. Missa inte att skaffa andel i Sportbladets supersystem i jakten på 13 rätt | Spel från AB Svenska Spel & Casino. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Av: 

Patrik Brenning

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Dopningsrazzia mot flera landslag i VM

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM

Seefeld

Dopning