”Är det tråkigaste man kan se på”

Burman och Olsson hänger på kungen och sågar VM-upplägget: Är tv som styr

avPatrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Stryk de långtråkiga masstarterna och ge tittarna, åkarna och kungen (!) ett klassiskt långlopp.

Det förespråkar Johan Olsson och Jens Burman när Internationella skidförbundet (Fis) återigen bäddat för två långa klunglopp i VM.

– Det har varit snack om att många vill ha intervallstart men att Fis och tv styr mycket, säger Burman.

Kung Carl XVI Gustaf väckte nyligen uppmärksamhet när han beskrev Vasaloppet som ”dötråkigt”.

– Vasaloppet är ju det tråkigaste som finns, egentligen. Det händer ingenting, de bara åker. Först de sista kilometerna börjar de gasa på, sa kungen.

På lördagen ska Carl XVI Gustaf nu se herrarnas skiathlonlopp i VM på plats i österrikiska Seefeld och ska vi tro Jens Burman har regenten något av ett Vasalopp i miniatyr att förvänta sig. En stor klunga åkare transporterar sig runt den enligt Burman relativt lätta banan för att en sömnig resa senare göra upp om allt i spurten.

– Är det så att det är lättare banor på längre lopp så blir det ju nästan omöjligt att gå ifrån och då kommer det bli en klunga och det är bland det tråkigaste man kan kolla på, säger 24-åringen.

”Hade ökat intresset”

Sen ska dessutom precis samma sak upprepas även på femmilen nästa söndag.

– Det är tråkigt att både femmilen och tremilen är masstart, man hade kunnat ha någon av dem i intervallstart i alla fall. Det tror jag hade ökat intresset också, man hör många som tycker det är kul att kolla på intervallstart. De tycker inte att det är kul när en klunga på 30 personer glider igenom och spurtar på slutet.

Jens Burman säger sig också uppleva att det finns en bred vilja hos åkarna att köra intervallstart.

– Men jag tror det är tv som styr. Det har varit snack om det, att många vill ha intervallstart men att Fis och tv styr mycket. Det är klart att tv har ganska stort inflytande också när det kommer till pengar, så det känns svårt att förändra.

”Sändningstiden blir lång”

Även världsmästaren från femmilen 2013 Johan Olsson, nu ledare i landslaget, förespråkar en längre intervallstart på VM.

– Det är klart att man gärna hade sett en femmil med individuell start. Jag tror många är sugna på att se ett sådant lopp. Men jag tror det handlar mycket om tv, säger Olsson och fortsätter.

– Det är ju kortare sändningstid i alla fall. Femmilen blir ju lång om du ska starta en och en och gå på led. Där måste man också se till längdskidåkningens plats i det mediala. Ska man få plats kanske man också måste anpassa sig.

Samtidigt försvarar Johan Olsson också de långa loppen med masstart.

– Om det är en sprintfinal går inte jag och fyller på kaffebryggaren när finalen väl går men på Vasaloppet vet jag ju att efter Evertsberg så kan jag göra en ny kanna kaffe och sitta där och kolla. Sakerna har olika tjusning, jag gillar det monotona som gränsar till det långtråkiga. Det finns en tjusning även att kolla på en 1-0-match i fotboll där det bara står still. Det är idrottens tjusning att det också finns segment som är det långtråkiga, säger Olsson.

Lördagens lopp avgörs 11.00 (damer) och 12.30 (herrar).

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skid-VM

Vasaloppet