Mejla

Patrik Brenning

Montera ner VM – vi är klara nu

Brenning: En av de mäktigaste skidupplevelserna vi skådat

Publicerad:
Uppdaterad:

SEEFELD. Vi kan stänga det här nu.

Låt snön smälta bort, plocka ner läktarna, demontera hela VM.

Vi är färdiga från Seefeld.

Ingenting kommer toppa det här.

Vi började ana det redan när Ingvild Flugstad Östberg försökte spränga junioren Frida Karlsson. Norskan viftade så vilt hon kunde med sin flugsmälla men när Östberg till sist började hoppas att hon kanske hade en lucka på gång gled Karlsson bara upp bredvid, vevade ner sidorutan, lyfte på solglasögonen och med en blick iskall signalerade ”var det där allt?”.

Men det här loppet handlade inte bara om världens bästa junior. Inte heller om Ebba Anderssons återkomst. För ingenting av det här hade varit möjligt utan veteranen vi okunnigt nog hade börjat räkna ut.

Färgade hela spåret gult och blått

Charlotte Kalla var elva sekunder efter Astrid Jacobsen i skiathlonloppet. När bilderna på den 31-åriga svenskan, i vad som inte gick att tolka som något annat än ett sent och något panikartat samtal med tränaren Magnus Ingesson, kablades ut inför start blev vi knappast mer förhoppningsfulla.

Sen gick Kalla ut och färgade hela skidspåret gult och blått.

Hon vinkade om Jacobsen, följde och laddade. Sen exploderade hon.

När Norge presenterade sin oväntade uppställning på onsdagen började vi fundera. Om bara Kalla kan ge Stina Nilsson tio sekunder har vi kanske, kanske en liten chans. Kalla gav henne 19 - och varenda en av dem behövdes.

Hon förbättrade sig med 30 sekunder jämfört med Jacobsen från skiathlonen. Jag tror det finns en – och bara en – förklaring till det. Lagspelaren Charlotte Kalla. 31-åringen som är beredd att offra precis allt för sina lagkamrater.

Lekte med världens bästa

Nu gav hon Stina Nilsson ett guldläge och nu gav hon alla oss andra en av de mäktigaste skidupplevelserna vi varit med om. Den överlägsna Therese Johaugs ursinniga jakt. Den kyliga Stina Nilssons retsamma uthållighet.

I sista backen var norskan i kapp men när hon skulle gå om bet Nilsson tillbaka. Redan där måste Johaug ha förstått att det inte skulle gå och in på stadion var det som om Stina Nilsson lekte med världens överlägset bästa skidåkare.

Hon gled om på insidan, ställde ut sin kropp som en vägg och sen flöt hon bara ifrån.

Det hade aldrig gått utan Ebba Anderssons återkomst. Det hade aldrig gått utan Frida Karlssons genombrott. Det hade aldrig gått utan Charlotte Kallas benhårda offervilja. Det hade aldrig gått utan Stina Nilssons enastående avslutningsförmåga.

Det hade aldrig gått utan laget.

I mål orkade den väntande svensktrion inte hålla sig. Mindre än en meter efter mållinjen kastade de sig i en tv-puckshög över Stina Nilsson.

Det heter att skidor är en individuell idrott. Det är inte sant.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Guide inför skid-VM i Seefeld 00:49

avPatrik Brenning

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM