Förklarades död – nu är han världsmästare

SPORTBLADET

Calen McNeils mirakulösa comeback: ”Förstår hur välsignad man är”

Han hamnade i koma efter en morfinöverdos av misstag och förklarades kliniskt död av läkarna.

Men Calen "Big Wheel" McNeil blev mirakulöst återupplivad och tog sig tillbaka till vardagen med hjälp av schack och nätpoker – där han nu kalla sig världsmästare efter segern i WSOP:s Omaha Hi/Lo-turnering värd 1,8 miljoner kronor.

– Det här är grädden på moset för det var en tuff tid, säger han.

Händelsen som nästan tog Calen McNeils liv är en olycka av vidrigaste sort.

Han lades in på sjukhus hemma i Victoria på Vancouver Island för en operation 1994, ett skadat knä var det som spökade.

Men rutiningrepet tog en otäck vändning när Calen McNeil blev överdoserad med morfin av misstag av sjukhuspersonalen.

"Tränade huvudet"

Han hamnade i koma och läkarna förklarade honom hjärndöd, vilket i Sverige och de flesta andra västländer är det kliniska kriteriet för död.

Men efter ett dygn återupplivades han mirakulöst. Hjärnskadad och förlamad, men sakta men säkert tog han sig tillbaka till vardagen och sex månader senare kunde han lämna sjukhuset.

Och tre år senare var han helt återställd, mycket tack vare schack och nätpoker.

– Eftersom jag var hjärnskadad spelade jag schack för att träna huvudet. Sen förde min bror in mig på nätpoker och därifrån är det, berättar han i en intervju med Pokerlistings.

Numera är Calen McNeil restaurangägare, han driver Big Wheel Burgers hemma i Victoria, men pokern har fortsatt vara hans största fritidsintresse.

Och han har varit hyfsat framgångsrik också. Han är dokumenterad för en knapp miljon kronor i inspelade turneringspengar sen 1995, enligt statistiksajten The Hendon Mob.

"Visste att jag skulle vinna"

Men sen den här veckan är den summan ett minne blott.

Calen McNeil tog hem WSOP Event 20, $1500 Omaha Hi/Lo för 277 274 dollar eller 1,8 miljoner kronor och kan numera titulera sig både miljonär och världsmästare.

– Jag visste hela tiden att jag skulle vinna. Till och med när jag låg under visste jag, säger han.

Och han hymlar inte med att segern är hans ultimata revansch.

– Det här är grädden på moset för det var en tuff tid. Men jag framhärdade då och du måste vara ihärdig för att vinna de här turneringarna också så det finns en del likheter när det gäller tänkesättet och tävlingsaspekten. Det är såna här tillfällen som man verkligen förstår hur välsignad man är, säger han till Pokerlistings.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker