Här tar hon första svenska guldet

Ahlquist utklassade konkurrenten i bordtennisfinalen

LONDON. Anna-Carin Ahlquist tog Sveriges första guld utan att förlora ett enda set.

Sedan kom tårarna – och hyllningen till avlidne lagkamraten Ernst Bolldén.

– Det har varit otroligt tufft för oss, men jag vet att han är med oss, säger 40-åringen.

I Peking missade Anna-Carin Ahlquist, 40, semifinal med minsta möjliga marginal.

Då hade hon inte spelat bordtennis på 23 år.

I London tog hon sig hela vägen till final – och vann guldet efter 3-0 i set (11–4, 11–6, 11–5) mot österrikiskan Doris Mader.

– Åh herregud, åh herregud. Det är inte klokt. Jag kan inte förstå att det är sant. Det här betyder allt, säger Ahlquist som inte kunde hålla tårarna borta.

”Sa att jag var dum i huvudet”

40-åringen, som har ms och sitter i rullstol, hade möjligheten att gå ner och spela i en sämre klass. Men trots att det skulle öka medaljchanserna rejält ville hon inte.

– De sa att jag var dum i huvudet som inte ville byta klass, men jag har sagt att om jag ska göra det så ska jag göra det i min klass.

”Har lärt mig allt jag kan”

Efter guldet hyllade hon den förre lagkamraten, och Paralympicsmedaljören, Ernst Bolldén som avled i cancer i maj, bara 45 år gammal.

– Jag tror att han har suttit där och vakat där över mig. Jag är helt övertygad om det.

Det var han som fick dig att börja?

– Ja, eller han har lärt mig allt jag kan. Vi har kamperat ihop under de här åren och haft mycket roligt ihop. Det har varit otroligt tufft för oss, men jag vet att han är med oss.

Ahlqvist ska spela en dubbel tillsammans med rumskamraten och bronsmedaljören Ingela Lundbäck innan Paralympics är över.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN