”Poker-bedragarna kan inte bli åtalade”

SPORTBLADET

Därför dröjer det tidigast till hösten innan Svenska Spel-bluffarna kommer upp i rätten

Männen misstänks ha använt poker-robotar för att fuska till sig minst 3,8 miljoner kronor hos Svenska Spel och misstänks för grovt bedrägeri.

Men flera månader efter de första tillslagen är fallet är lång ifrån att kunna kallas löst – det beslagtagna materialet är för omfattande .

– Vi har förlängt åtalstiden till den 14 augusti men det är inte säkert att det räcker, säger kammaråklagare Henrik Olin.

De sex män som misstänks för att ha lurat till sig minst 3,8 miljoner kronor på Svenska Spels nätpoker mellan den 1 januari 2012 och 15 februari 2013 är sedan länge på fri fot, men misstänks fortfarande på sannolika skäl för grovt bedrägeribrott.

"Kan dröja till hösten"

Däremot ligger ett åtal fortfarande långt fram i tiden. Det beslagtagna bevismaterialet, framförallt innehållet i männens datorer, är så omfattande att det inte är möjligt att få det gjort förrän tidigast i augusti.

– Just nu pågår ett omfattande IT-forensiskt arbete. Åtalstiden är förlängd till den 14 augusti men det är inte säkert att det räcker. Det kan dröja till ännu längre fram i höst, säger ansvarige åklagaren Henrik Olin.

Tingsrätten har tidigare beslutat om kvarstad på över tio miljoner kronor för fem av de sex männen, vilket i praktiken innebär att deras tillgångar frysts.

Den tidsfristen gick ut i förra veckan, men åklagaren har begärt att den ska förlängas hos samtliga.

"Fyra av fem är klara"

– Där har vi redan fått ja på fyra av fem. I det sista fallet har det inte kommit nåt beslut än, säger Henrik Olin.

Männen misstänks ha utfört sitt bedrägeri med så kallade poker-botar, datorprogram som spelar automatiskt åt spelaren och tar beslut på matematiska grunder. Ungefär 90 000 svenskar spelar årligen på den aktuella nivån på Svenska Spel men exakt hur många som blivit lurade är i dagsläget oklart.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker