Emil Jönsson petas: ”Enorm besvikelse”

avErik Wallskog, Petra Thorén

I dag presenterade SOK ytterligare åtta namn till den svenska OS-truppen.

Största snackisen: att skidveteranen Emil Jönsson, 32, inte får en biljett till Sydkorea och Pyeongchang.

– Det är en enorm besvikelse. Det känns tomt, säger Jönsson till Sportbladet.

Den svenska OS-truppen blir allt mer komplett. Den svenska olympiska kommittén meddelade i dag via sin hemsida att ytterligare åtta namn får packa sina väskor och resa med till Pyeongchang.

Det som många frågat sig var om den dubble medaljören från OS i Sotji, Emil Jönsson, skulle få en biljett eller inte. Han har haft problem med skador och sjukdomar, men kommit igång efter nyår. Han var femma på stadssprinten i Dresden, i fristil, och tog en andraplats med Teodor Peterson i teamsprint. Men när det var dags för den klassiska sprinten (OS-distans) i Planica i helgen slet Emil Jönsson med en krampkänning och tog sig under dramatik och med medicinsk hjälp till semifinalen. Men det räckte inte-

Det står alltså nu klart att sprintexperten inte får åka på OS – trots att Svenska skidförbundet nominerat honom i sprint.

– Rikard Grip (förbundskapten) har ringt. Skidförbundet vill ta ut mig, för att köra sprint men SOK tyckte inte det. SOK ville se mer. Det är skönt att ha alla tränare och skidförbundet bakom mig. Det har gått åt rätt håll de sista veckorna, men det var trist med kramp i helgen.

Så här motiverar Thomas Engdahl, sportchef på SOK, beslutet:

– Han har inte uppnått grundkriteriet topp åtta i full konkurrens i klassisk sprint under kvalperioden och det är därför han inte är uttagen. De gånger han har haft en lite mer framskjutna placering har det inte varit vad vi kallar en A-tävling, det vill säga att minst sju av topp tio i världen stått på startlinjen.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Missar OS.

Emil Jönsson påpekar att han inte är bitter, men besviken.

– Jag vill åka, det är klart att jag besviken. Det är tomt. Men jag respekterar beslutet, säger Emil Jönsson.

”Ingen mänsklig rättighet”

Han är förstås nedstämd när Sportbladet når honom kort efter beskedet.

– Det är ingen mänsklig rättighet att åka på OS, det är ingen anledning att åka dit och få kläder. Men just nu känner jag att jag är på rätt väg vilket gör att det känns surt.

Kommer du att åka på OS ändå för att stötta och följa din flickvän Anna Haag?

– Jag kanske åker men jag har inte bestämt mig.

Om du skulle få en förfrågan om en roll i laget, hade du tackat ja då?

– Vi får se vad som händer. Men kan jag hjälpa till med något skulle jag definitivt ställa upp.

Du är uttagen att köra i världscupen till helgen, kommer du att göra det?

– Jag har fortfarande lite ont. Jag har precis kunnat börja gå och ska ta beslut om det. Men visst, det kommer att bli en liten mental dipp nu. Vi får se, jag ska försöka peppa de andra i truppen och så kanske jag reser ner till Anna som är på läger.

De åtta nya namnen som fått en plats är Viktor Thorn (längdskidor), Anna Dyvik (längdskidor), Oliwer Magnusson (freeskiing), Emma Dahlström (freeskiing), Felix Elofsson (freestyle), Niklas Mattsson (snowboard), Lisa Hörnblad (alpint) och Anita Östlund (konståkning).

ARTIKELN HANDLAR OM