”Vi blev för stressade”

Andrésson om mardrömspremiären

SPORTBLADET

SPLIT. För första gången fick Sverige en mardrömsstart under Kristján Andrésson.

Då förlorade man EM-premiären mot Island.

– Vi blev för stressade, säger förbundskaptenen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kristján Andréssons första 1,5 år som förbundskapten har varit en framgångssaga.

Det nya landslaget har klarat mästerskapskvalen galant och VM i fjol blev en succé där man bara förlorade två matcher, mot toppnationerna Danmark och Frankrike som man pressade och föll mot med flaggan i topp.

Men när man klev in i EM åkte man på en käftsmäll direkt: 0–4 efter fem minuter blev till 5–14 efter 20 minuter som blev 8–15 i paus. Efter 40 minuter stod det 11–21.

– Vad hände? Det är katastrof, säger Jesper Nielsen om starten.

”Vi blev stressade”

Försvarsspelet läckte och först när Andreas Palicka bytte med Mikael Appelgren fick Sverige några räddningar.

När islänningarna satte allt fick inte Sverige till kontringsspelet och i det isländska målet växte Björgvin Pall Gustavsson ut till en vägg i första halvlek.

– Vi kom till lägena men missade fantastiskt mycket. Det är en sprattelgubbe men bara för det går det inte att gå in halvdant och sätta den i målvaktens hörn. De skotten hade nog många andra målvakter också tagit, säger Jim Gottfridsson och Kristján Andrésson är inne på samma sak:

– Vi blev stressade när de gjorde mål och vi brände några lägen i början. Då blev vi passiva och även om vi skapade lägena så fanns inte den sista, distinkta satsningen där som vi sett tidigare. Vi blev stressade och sköt lite för tidigt.

Inga försvarsalternativ

Sverige reste sig efter 40 minuter och till slut skilde det faktiskt bara två mål (24–26).

– Det var inte förrän vi låg under med tio som vi slappnade av och fick kontringsmål, kamp i försvarsspelet och i anfallsspelet gick vi på mycket mer distinkt, säger Andrésson.

– Vi fick en stor erfarenhet hur vi reagerar som lag på att komma i underläge.

Trots att försvaret läckte testade man inte någon annat system, som ett 5–1-försvar.

Har du inga alternativ till 6–0-försvaret?

– Det är 6–0 vi är trygga i och som jag och spelarna tror på. Vi visade sista 20 att vårt 6–0 är fullgott. Vi har visat tidigare att 6–0 är vårt försvarsspel.

Philip Henningsson är uttagen som försvarsspelare men kom inte in trots debaclet bakåt. I stället flyttades Max Darj ut som vänstertvåa i andra halvlek, vilket i och för sig var fungerade.

Har du inte större tilltro till Henningsson?

– Jag tycker att Simon (Jeppsson) och Jim (Gottfridsson) är de som ska bära ansvaret där. Vi vill få med dem i kontringsspelet, som varit lyckat i de två Ungernmatcherna. Vi funderade på Henningsson men Max var inne i matchen. Både Philip är debutant och det var ett tufft läge att komma in i, säger Andrésson.

Lista: Handbollslandslagets bästa målskyttar genom tiderna 00:45

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM