Debutant höll nollan i Damkronornas kross

Julia Åberg, 22, kallades in till Damkronorna i sista stund.

Och det blev en riktig drömdebut för Leksandsmålvakten – hon räddade samtliga 19 skott när Sverige krossade Schweiz med hela 7–0.

– Jätteroligt, hon spelar med ett stort lugn och hjälper oss hela matchen med sitt spel, säger förbundskapten Ylva Martinsen.

Damkronorna är i Finland för att spela en femnationsturnering. Svenskorna förlorade inledningsmatchen mot Tyskland med 2–4 men i dagens match mot Schweiz gick det betydligt bättre.

Leksandsmålvakten Julia Åberg kallades in i truppen då 18-åriga AIK-målvakten Anna Amholt tvingades lämna återbud på grund av hjärnskakning.

– Det är jättetråkigt att missa det så klart, men det är inte så mycket man kan göra, sa superlöftet i en intervju med Sportbladet.

Höll nollan i debuten

Och Åberg fick en riktigt drömstart på sin landslagskarriär. Hon höll nollan och räddade 19 skott när Sverige vann med 7–0.

– Jätteroligt, hon gjorde sin debut och spelar med ett stort lugn och hjälper oss hela matchen med sitt spel. Sen får hon bra hjälp av våra backar och centrar, säger förbundskapten Ylva Martinsen.

Sverige ledde med 3–0 innan Djurgårdslöftet Hanna Olsson klev in i handlingarna. 19-åringen stod för ett hattrick inom loppet av 16 minuter i den andra perioden när Sverige definitivt avgjorde matchen.

”En hatmatch”

Därmed har Sverige en vinst och en förlust så här långt.

– Det var skönt att vi kunde komma ut och göra en bättre prestation i dag. Framförallt jobbar vi hårt hela matchen, och vi fick betalt för det jobbet. Vi vann puckar högt upp på dem och skapar målchanser och gör mål. Det ger i sin tur oss mer energi och att vi kan fortsätta med det spelet. Sen spelade vi bättre framför vår målvakt, det som avgör, säger Martinsen.

Sverige möter värdnationen Finland imorgon.

– Det kommer bli tufft såklart och det kommer krävas en lika bra match från oss. De är nog revanschsugna efter att ha förlorat mot Japan. Det brukar vara täta och heta matcher, säger Martinsen och tillägger, med glimten i ögat:

– En hatmatch mot vårat grannland, om man får uttrycka sig så.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.