Skrällen: Norrköping svenska mästare

avMalin Wahlberg

LULEÅ. Norrköping Dolphins tvingade fram en sjunde avgörande final efter en osannolik vändning senast.

På bortaplan snodde de sedan guldet från BC Luleå efter en ny rysare och en jättematch av Joakim Kjellbom.

– Just nu är jag bara mållös och otroligt stolt, säger ligans MVP.

BC Luleå hade en 17-poängsledning och var på väg att säkra guldet senast i Norrköping. Men Dolphins stod för en galen vändning och tvingade fram en sjunde och avgörande final i Luleå efter dubbla förlängningar. 

Det var också Norrköping som kopplade greppet om avgörandet. Veteranerna Joakim Kjellbom, Mikael Lindquist och Johnell Smith ledde bortalaget till ledning med 19-12 efter den första perioden. 

BC Luleå hade stora problem offensivt, medan Norrköping satte treorna. Bortalaget ledde som mest med 16 poäng i den andra perioden och kunde gå till halvstidsvila med 39-26 efter 13 poäng av Kjellbom. 

– Jag tycker att vi spelar lugnt och metodiskt, bra försvar. Kan vi behålla intensiteten i försvaret och ta bort några treor som Rozzell har skjutit är jag nöjd med insatsen, säger Kjellbom.

Smith satte viktiga skott

Luleå vaknade till liv efter paus. Denzel Andersson gav hemmalaget energi samtidigt som trepoängsskyttet började fungera. När den sista perioden återstod hade Luleå krympt avståndet till 52-56 och det blev en ny rysare.

Hemmalaget låg som minst under med två poäng i fjärde, men Norrköping gjorde ett nytt ryck och hade 72-65 med två minuter kvar efter att Johnell Smith satt flera viktiga skott och Kjellbom varit en jätte.

Luleå krympte avståndet till tre poäng med 30 sekunder kvar, men Norrköping lyckades stå emot och vann guldet efter 76–71.

– Det räcker med att vi trodde på det. Jag visste att de har grabbarna aldrig ger upp. Just nu är jag bara mållös och otroligt stolt, säger Kjellbom.

”Ska fira på alla sätt”

Veteranen blev utsedd till MVP och öppnar efter guldet för en ny säsong.

– Det är inte alls omöjligt att de väljer att satsa och blir ett topplag. Då kanske jag avslutar med två SM-guld i stället för ett, vi får sätta oss ner och prata efter säsongen, säger han.

Tim Schüberg, som vann sitt första SM-guld, var lyrisk efter segern.

– Vilket jävla lag. Det är svårt att beskriva känslorna, det är jävligt glatt i alla fall.

Hur ska ni fira?

– På alla sätt och vis. Vi får ska säkert gå ut och käka något gott nu sedan ska vi åka hem och fira i hela Norrköping.

ARTIKELN HANDLAR OM