Svensk golf het efter vårens segertåg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Pernilla Lindberg med pokalen efter segern i ANA Inspiration. Arkivbild.
Foto: Göran Söderqvist/TT
Pernilla Lindberg med pokalen efter segern i ANA Inspiration. Arkivbild.

SPORTBLADET

Det började i Kalifornien – och har fortsatt i alltifrån Kina och Bangladesh till Italien och Marocko.

Mitt i det blågula segertåget presenterade sig dessutom en 18-årig amatör på allvar.

Det pekar uppåt för svensk golf.

Sveriges framgångar i golfvärlden har avlöst varandra de senaste månaderna, trots att de allra största stjärnorna inte har vunnit. Här listas nio spelare som gör att golftemperaturen är hög inför sommaren:

1) Pernilla Lindberg

31-åringen från Bollnäs hade aldrig tidigare vunnit på någon av proffstourerna när hon slog till i en major. Lindbergs seger i ANA Inspiration i Kalifornien gör att Sverige, som enda land förutom USA, har vunnit en majortitel tre år i rad. Efter två veckor ledigt spelar Lindberg den här veckan LPGA-tourtävlingen i Virginia.

2) Alexander Björk

Den 108:e svenska segern på herrarnas Europatour var den första som vanns av en 90-talist. Triumfen i Kina bidrog till att den 27-årige smålänningen Björk, som har klättrat till 75:e plats på världsrankningen, nyligen utsågs till månadens spelare på touren.

3) Henrik Stenson

Stenson har inte vunnit i år, men har likväl störst stjärnglans. Har fem topp 10-placeringar, inklusive femteplatsen i US Masters, och Stenson toppar PGA-tourens statistik för såväl träffade fairways som träffade greener. Det är alltså puttningen som behöver vässas lite för 42-åringen, som närmast tävlar i The Memorial i Ohio om två veckor.

4) Linn Grant

Den nya golfgenerationen är redan här. Skånskan – en av sex svenskor i Europas lag i juniorernas Solheim Cup i fjol – är bara 18 år och fortfarande amatör, men det märktes inte i US Open-kvalet i England tidigare i veckan. En överlägsen Grant vann kvalet med sju slag och får spela karriärens första major om två veckor.

5) Joakim Lagergren

Lagergren ville inte vara sämre än Alexander Björk. Bara två veckor efter kompisens seger bröt den 26-årige stockholmaren också barriären och fick lyfta en buckla på Europatouren. Lagergren avgjorde särspelsdramat på Sicilien med en birdie på första hålet.

6) Jenny Haglund

Ännu en förstagångsvinnare som var bäst när det gällde i ett särspel. Värmländska Haglund vann Europatourtävlingen i Marocko i april och ligger även etta totalt på touren. 24-åringen pendlar mellan Europa och USA och nådde förra veckan sin hittills största framgång på Symetratouren, då hon slutade delad trea.

7) Alex Norén

Segerlös i år, men meritmässigt har Norén ändå varit bäst av de svenska herrarna. Den niofaldiga Europatourvinnaren har flera gånger nosat på sin första seger på PGA-touren och bland annat förlorat ett särspel. Norén, rankad 17:e i världen, har för närvarande en plats i Europas Ryder Cup-lag.

8) Malcolm Kokocinski

Malcolm, vem? Doldisen Kokocinski har Thailand som bas och tog förra veckan sin första seger på den asiatiska touren. Segern i Bangladesh kom efter flera topplaceringar i mindre asiatiska proffstävlingar och Kokocinski har på bara två månader klättrat 737 platser på världsrankningen, där han nu är 270:e.

9) Anna Nordqvist

Efter karriärens andra majortitel i höstas var Anna Nordqvist rankad fyra i världen. Med nya klubbor i bagen har 2018, i relation till Nordqvists enorma kapacitet, inletts lite småknackigt. 30-åringen har på åtta tävlingar varit som bäst sjua och hon missade nyligen två raka kvalgränser – faktiskt för första gången någonsin på LPGA-touren.

Publicerad:

LÄS VIDARE