Ge henne chansen i världscupen, Rikard Grip

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Vi fick se en väntad replik av stjärnan Charlotte Kalla.

Vi fick uppleva ett befriande genombrott av junioren Frida Karlsson, 19.

Nu hoppas jag att landslagschefen Rikard Grip tänker om och ger talangen chansen i världscupen redan tidigt i vinter.

Det fanns ändå en liten kittlande känsla inför lördagens klassiska lopp i Bruksvallarna. Hur var det med Charlotte Kallas form egentligen? Ebba Andersson vann i fredags den premiärshow som brukar ha Charlotte Kalla som den enskilt största stjärnan.

Vi vet att Charlotte Kalla i hjärta och själ ogillar att förlora även om det är mot en av världens bästa längdåkare, där vi placerar Ebba Andersson, när den egna prestationen inte är hundraprocentig.

Charlotte Kalla tog utmaningen på ett sätt som bara hon kan. Medveten om sin egen kapacitet, men att resultaten bygger på en skidåkning utan stress. När Charlotte Kalla sänker axlarna, åker stort och avslappnat så är hon i stort sett omöjlig att slå för de svenska åkarna.

Och det var precis vad vi fick se i lördagens klassiska millopp.

Stina Nilsson var snabbare efter en dryg kilometer, talangen Frida Karlsson också men efter det höll Charlotte Kalla ett synnerligen stabilt och högt tempo.

Ryggen rak och blicken upp

Charlotte Kalla, som i början av sin karriär var starkare i fri stil, är nu jämn i de båda disciplinerna. Hon har inför vinterns VM i Österrike stärkt upp sin förmåga i stakningen för att möta utmaningarna på banorna i Seefeld och träffen såg verkligen ut att stämma. Hon har en större stabilitet i sin egen kropp och när i stort sett alla åkare tappade  i teknik på det sista varvet i Bruksvallarna höll Charlotte Kalla ryggen rak och blicken uppe utan krängande och med tryck ner i spåren.

Imponerande.

Men kanske ännu mer befriande var att se vad som skedde i kulisserna bakom Charlotte Kalla.

Det är alltid vackert när unga åkare får chans att mäta sig med de stora stjärnorna och gör det på ett uppfriskande, hoppfullt sätt.

Som talangen Frida Karlsson gjorde. Tvåa 25 sekunder efter överlägsna Charlotte Kalla, men före etablerade namn som Stina Nilsson, Ebba Andersson och Ida Ingemarsdotter. Kapaciteten har hon visat tidigare; femma i går i Bruksvallarna, tre medaljer på junior-VM förra säsongen, rent hus på junior-SM och i sommar en plats i utvecklingslandslaget.

Frida Karlsson gjorde succé i Bruksvallarna
Foto: Ulf Palm/TT
Frida Karlsson gjorde succé i Bruksvallarna

Ledord för den gruppen är långsiktighet och tålamod. Utvecklingspotential, attityd och inställning till träning utöver resultat värderas.

Frida Karlsson verkar ha allt det där och lite till.

Hennes mål i vinter är junior-VM och sett till hur det brukar se ut för juniorer kommer chanserna i världscupen att vara minimala.

Klubbkompisen Ebba Andersson, 21, gjorde debut i världscupen 2015 en vecka före VM i Falun. Loppet gick i Östersund och den dåvarande talangen gjorde det riktigt fint när hon kom på 16:e plats. Efter det körde inte Ebba Andersson i världscupen alls förrän efter VM för seniorer i Lahtis 2017.

Stina Nilsson har också skolats in långsamt enligt Skidförbundets filosofi i världscupen.

Ser vi ett annat exempel tänker jag på bland annat Moa Molander Kristiansen som efter en fin säsong som ung senior i Skandinaviska cupen fick chansen i världscupen i mars i Oslo. Fint, men ändå märkligt. Att kasta in en lovande åkare på tremilen i Oslo som är ett av vinterns absolut tuffaste lopp var en för stor uppgift.

Jag hoppas nu att landslagschef Rikard Grip tänker om och ger Frida Karlsson chansen att matchas in i världscupen lugnt och stilla även utanför helgen i Ulricehamn, där de nationella kvoterna kommer öppna för många startande. Det är inte en väg som landslaget normalt går, men varför inte trotsa sin egen policy.

Ge Frida Karlsson även före JVM chanser att känna på vad som krävs på den nivån utan förväntningar och utan krav på att lyckas. Det behöver inte vara många helger och det ska inte innebära att vi plötsligt tror att Frida Karlsson är ett namn för senior-VM.

Vi vet att en åkare behöver tid för att utvecklas. Motorn ska byggas, styrkan bli stabil.

Kanske är det först den här säsongen som Ebba Andersson börjar se seniorlik ut i sin kropp.

Junior-VM i Finland är vinterns mål för den sensationella talangen Frida Karlsson, men vägen dit behöver inte vara traditionell.

Kanske dags att tänka nytt för landslagsledningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE