Norska vädjan efter svenska krossen: ”Kan vi få lite tips...”

avPetra Thorén

LILLEHAMMER. Det norska damlandslaget imponeras av den svenska sprintsuccén.

Nu sträcker Ingvild Flugstad Östberg ut en hand.

– Vi kanske kan få några tips, om vi frågar vad ni har gjort kanske ni vill dela med er? säger norskan.

Tre tävlingar, sex pallplatser för de svenska damåkarna.

Nu imponeras konkurrenterna av bredden och toppen i det svenska laget.

Inte minst på sprintsiddan. Andra- och tredjeplatsen i Ruka följdes upp av seger och andraplats i dag i Lillehammer.

Norge hade en åkare i finalen: junioren Kristine Stavås Skidstad, 19 år som gjorde en stark insats i sitt första världscupsuppdrag.

– Hon löste en finalplats för Norge och det får vi vara nöjda med. Jag tror att hon blev fyra-femma. Det var väldigt bra, säger Ingvild Flugstad Östberg.

Talangen hoppar av

Kristine Stavås Skidstad blev femma, men var väldigt besviken över den insatsen efteråt och kommer nu att hoppa av minitouren i Lillehammer för att få träna i lugn och ro.

– Jag åker inte mer, säger 19-åringen.

Hon hängde inte med när de svenska åkarna drog upp farten, men så var det också den olympiska mästarinnan som tog täten. Och det var en fart som den norska stjärnan Ingvild Flugstad Östberg var imponerad av.

– Nu vet jag inte vad Sverige har gjort och hur hårt de har prioriterat sprint. Men jag vill tro att det är ett resultat av att de har jobbat målinriktat på sprint och jag vill tro att man blir bra på det man jobbar på, säger hon och fortsätter:

– Vi är många i laget som prioriterar distans minst lika mycket som sprint. Men vi har mer att ge än det vi har fått med oss här. När vi kommer till mästerskap i vinter hoppas jag att vi ska vara med och slåss om pallplatserna.

Det lär Norge säkert göra. Norska damlandslaget har dominerat skidåkningen de senaste åren och det finns en potential, även om bredden bland de yngre åkarna kanske saknas just nu.

Hur känner du inför det som hänt för svensk del?

– Jag tycker att det är imponerande. Vi blir inte stressade, inte jag i alla fall. Jag blir mer imponerad av att laginsatsen blir så bra, säger "Flugan" som ändå i samma veva undrar med glimten i ögat:

– Vi har lite att lära. Vi kanske kan få några tips, om vi frågar vad ni har gjort kanske ni vill dela med er?

”Inte överraskande”

De norska damerna har dock fått ta del av viss kunskap som funnits i Sverige. Inför den här säsongen tog Ole Morten Iversen över som tränare i Norge. Han kom direkt från sitt uppdrag i det svenska landslaget.

Hur mycket är det ditt jobb som vi ser resultatet av nu?

– Njae, men det kommer en del unga och spännande tjejer och med det menar jag tjejer som har fartegenskaperna. Det får vi bekräftat här. Men Moa (Lundgren) och Jonna (Sundling). Det är inte överraskande, det är imponerande bra. Sverige har ett otroligt starkt, ung och spännande lag.

Ole Morten Iversen öppnar också för svenska råd till de norska åkarna.

– Gärna det, om de har några bra tips att komma med till Ingvild så är de välkomna.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019