Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Det är mer än en match – det är en explosion i prestige

SPORTBLADET

MALMÖ. Det är en himla massa allsvenska matcher vartenda år men sen kommer då och då en match som är mer än en match.

Mes que un partido eller vad fasen det skulle heta på spanska.

Som MFF–HIF i kväll. En match man bara vill uppleva. En match man längtat länge efter. En match med så mycket prestige och känslor att man lätt glömmer att den faktiskt inte betyder så värst mycket.

Många hävdar att derbyt avgör årets guldstrid.

Så är det självklart inte.

Oavsett vilket lag som vinner i kväll kan det snabbt bli status quo-läge efter nästa omgång om MFF torskar borta mot Daniel Sjölundinjicerade Djurgården eller om HIF går på pumpen hemma mot oberäkneliga Mjällby.

Och efter den omgången återstår ytterligare sex besvärliga motståndare som inte bara är att köra över.

Både MFF och HIF har presterat otroligt bra i årets allsvenska men det är absolut ingen självklarhet att de efter kvällens drabbning slår lag som AIK borta, IFK Göteborg, Trelleborg, Elfsborg eller Kalmar.

Kvällens match avgör ingenting nu på studs men det spelar liksom ingen roll. Den är precis lika stor för det. Ettan mot tvåan. Skånes två historiskt största lag drabbar samman i en match som exploderar

i prestige.

Malmö FF eller Helsingborgs IF vinner årets allsvenska.

Så blir det.

Eftersom förloraren blir tvåa blir efter guldet kvällens match årets viktigaste. Oavsett vad som händer i slutändan kan kvällens vinnare alltid säga – vi vann MATCHEN.

Rolle har mycket att fundera på

Vem vinner då?

För någon vecka sen hade jag inte tvekat om att tippa hemmaseger men det var innan Daniel Larsson och Agon Mehmeti plockades bort av en domare totalt utan bollkänsla och framförallt innan Alexander Gerndt etablerade sig som årets kanske största allsvenska stjärna.

Roland Nilsson har haft mest att fundera på den senaste veckan. Inget av hans alternativ är klockrena. Flyttar han upp Wilton Figueiredo till anfallet spräcker han ett av allsvenskans absolut bästa innermittfältspar och sätter dessutom brassen i en roll han misslyckades grovt i innan han hamnade rätt

i mitten.

Roland Nilsson har egentligen världens chans att chansa och låta jättetalangerna Alex Nilsson och Dardan Rexhepi spela från start. Stora genombrott sker i stora matcher och bägge dessa MFF-talanger har kapacitet för att bli riktigt stora.

Vill jag då peta Guillermo Molins som är den mest naturliga ersättaren på topp? Inte alls. Låt Molins spela på högerkanten igen där han är bäst och där ojämne Jiloan Hamad inte presterat så bra att han är gjuten i min bok.

Lantz vs Pekalski

Helsingborg vann hemmamatchen mot MFF tack vare ett fantastiskt offensivt och aggressivt mittfält som tuggade sönder motståndarna. Vad som än gäller med MFF:s anfallsproblem i kväll blir det återigen mittfältsspelet som avgör.

Kampen mellan årets spelare Marcus Lantz och blivande superstjärnan Ivo Pekalski är derbyts största fajt. En av dem kommer att dominera bollvinnandet och bädda för sitt lags vinnande omställningar. Det avgör matchen mer än vem som ska peta in bollen i mål.

Fast Helsingborg har hittat ett oväntat starkt vapen. Jag är grymt imponerad av Alexander Gerndt som jag fram till i somras såg som en typisk spjutspets i ett bottenlag som gör ett antal mål därför att han är den ende som anses ha kapacitet att göra mål.

Vi har sett många lokala skyttekungar misslyckas när de köpts av större klubbar men Gerndt har växt med uppgiften. Eftersom han inte är en rollspelare som exempelvis bara kan nicka eller peta in bollar inne i straffområdet blir han spelaren Malmö måste få grepp på.

Dessutom måste MFF:s försvar se till att man inte begår dumma frisparkar i närheten av egna straffområdet. Gerndts frisparkar är vassast i allsvenskan just nu.

I kväll sitter vi där på ett fullsatt Swedbank stadion och njuter. Oavsett om MATCHEN slutar 0–0 blir den en upplevelse för oss som kittlas av och älskar stor fotboll tack vare den nerv som de bägge lagen skapat.

Polisen mobiliserar såklart som i väntan på ett krig och det tråkiga med det är att man ser det som ett fullständigt normalt scenario. Svensk fotbolls nuvarande huliganproblem är det största hotet någonsin mot sporten som arenaunderhållning.

De som tror att de mobiliserar för att slåss för sitt lag i dag vill inte begripa hur stor skada de gör om de lyckas att göra sig själva till huvudpersoner och krossar festen.

Stefan

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Av: 

Stefan Alfelt

Publisert: