”Lillen” kom aldrig över Ingos hårda ord

avMartin Ekelund, Tord Westlund

SPORTBLADET

”Han var fruktansvärt ledsen”

Foto: Urban andersson/Leif Engberg

Bitterheten fanns kvar in i döden.

Anders ”Lillen” Eklund hämtade sig aldrig från Ingemar Johanssons påhopp.

– Han var fruktansvärt ledsen över att Ingemar stöttade hans motståndare, säger ex-hustrun Gunilla.

1985 skulle Anders ”Lillen” Eklund fajtas om EBU-titeln mot norrmannen Steffen Tangstad. Före detta världsmästaren i tungvikt, Ingemar Johansson, fick frågan om vad han trodde om svenskens chanser.

– Lillen är obegåvad, en riktig nolla. Han är feg, orörlig, trög. Han saknar all talang. Det vill till ett jordskred, ett riktigt mirakel, för att Lillen ska vinna. Det kommer bara inte att ske, sa han.

Ville inte träffa Ingo

Anders Eklund kunde aldrig släppa det sveket. När han i unga år stod och matade slag mot sandsäcken var det Ingemar Johansson som var hans stora förebild.

– Ingemar ville inte att det skulle komma fram någon som var i närheten av honom. Det var den kungliga svenska avundsjukan det handlade om. Lillen kom inte på mitt 50-årskalas bara för att han visste att Ingemar skulle vara där, säger vännen Stig-Tage Gordon.

Eklunds ex-hustru Gunilla berättar att han ända in i det sista återkom till påhoppen.

– Anders var en fin människa och värd vackrare omdömen än vad han fick utstå, säger hon.

Men det var inte bara inom boxningsvärlden som Anders Eklund hade sina kritiker. Få svenska idrottsmän har blivit så bespottade i pressen.

– Ni i media skrev ju så mycket skit om honom.

Något som gjorde honom jätteledsen och han kom aldrig över detta. Det finns många journalister som har anledning att rannsaka sig själva.

Sårades av kritiken

Ett särskilt ont öga hade han till Expressens dåvarande sportkrönikör Steffo Törnquist. I sina krönikor från Atlantic City 1989 döpte han om Eklund till ”The Little”.

– Anders tyckte att han försökte trycka ner honom hela tiden. Plus att han inte begrep ett jäkla dugg om boxning. Anders blev sårad eftersom han tyckte att kritiken var osaklig, säger Stig-Tage Gordon.

Steffo Törnquist säger dock att saken var utagerad dem emellan:

– Han hade ju blivit knockad av en avdankad boxare på mindre än en minut. Och det var det han var ledsen över. Inte mig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning