”Banan är farlig”

avOskar Magnusson

SPORTBLADET

Rodelåkarens sista samtal innan dödskraschen

Nodar Kumaritashvili, 21, omkom i rodelbanan strax före OS-invigningen.

Nu menar hans far David, 46, att sonen var orolig över sin säkerhet – bara timmar innan dödsåket.

– Han ringde och sa att banan var väldigt farlig.

David Kumaritashvili uppger till nyhetsbyrån AP att han pratade med sin son i telefon innan Nodar förolyckades i fredags.

Nodar tyckte att banan var för farlig och oroades över säkerheten i den.

– Han sa: 'Pappa, jag är riktigt rädd för den där kurvan. Jag kommer antingen att vinna eller dö'. Men det var ungdomligt övermod, han kan inte på allvar ha pratat om döden, säger David Kumaritashvili, som riktar frän kritik mot Whistlers OS-bana.

"Allvarligt misstag”

– Det var en dålig bana. De borde inte ha byggt en bana som tillåter sådana hastigheter, det är för mycket för den här sporten. Det här är ett allvarligt misstag.

Nodar Kumaritashvilis död har kastat en skugga över vinter-OS och 4,6 miljoner georgier sörjer nu sin landsmans bortgång.

”Det är en mardröm”

Några av dem skyller hans död på OS funktionärer.

– Det är en mardröm. Han var en ung, vacker man och nu flygs han hem i en kista. Jag kan inte förstå hur de inte kunde undvika en sådan händelse efter att förberett sig inför OS i många år, säger Marietta Pogosian, en 32-årig lärarinna, till AP.

Frågetecken kring rodelbanan, som kostade över 100 miljoner dollar att färdigställa, och dess säkerhet har höjts i månader.

Var sen ut ur kurva

Den har sagts vara för tekniskt krävande, och att bara hemmanationens åkare skulle få nog med tid på sig att förbereda sig i banan.

I ett gemensamt uttalande menade Internationella rodelförbundet och representanter för Vancouver-OS att Nodar Kumaritashvili eget misstag låg bakom olyckan, inte banans bristande säkerhet. Nodar var sen ut ur en kurva och misslyckades med att kompensera för att komma rätt in i nästa.

Georgiens president Mikhail Saakashvili sade i sin tur att en idrottares misstag inte ska behöva kosta honom livet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS