Ekholm tillbaka som segrare

SPORTBLADET

Startade femma – men tog första segern för säsongen

Efter OS-fiaskot – nu är Helena Ekholm äntligen tillbaka.

I dag tog hon sin första världscupseger sedan januari.

– Jag kände att det var min dag i dag, säger Ekholm till Sportbladet.

Foto: Vinnaren Ekholm går i mål.

Den totala världscupsegraren från säsongen 2008/2009 är tillbaka högst uppe på pallen. I dag kom säsongens första seger för Helena Ekholm.

– Det var på tiden, säger hon.

Ekholm kom till OS i Vancouver 2010 som en av storfavoriterna efter framgångarna i världscupen. Men OS blev ett praktfiasko och sedan dess har den Sollefteåbördiga 26-åringen kämpat och åter kämpat för att ta sig tillbaka.

I dag kom så – äntligen – utdelningen.

– Det känns väldigt bra.

Fint skytte

– Jag kände att det var min dag i dag. Jag kände mig väldigt säker i skyttet. När jag kom in till sista skjutingen och såg de andra missa kände jag ett lugn, säger Ekholm.

Ekholm inledde jaktstartsloppet i Hochfilzen som femma, 28 sekunder bakom Anastsiya Kuzmina som gick ut som etta. Men tack vare ett fint skytte, bara en straffrunda, hämtade Ekholm upp eftersom och vid sista skyttet kom det som avgjorde tävlingen.

Finskan Kaisa Mäkäräinen, som låg etta, bommade två. Detsamma gjorde vitryskan Darya Domracheva, som låg tvåa. Helena Ekholm låg då på tredjeplatsen men sköt fullt och gick upp på förstaplatsen.

Självförtroendet tillbaka

Ut från skyttet var Ekholm 35 sekunder före Kaisa Mäkäräinen och 49 sekunder före vitryskan Darya Domracheva.

Ett försprång hon inte tappade och Ekholm kunde defilera in i mål långt före konkurrenterna.

– Det här visar att hon har fått tillbaka självförtroendet som är så enormt viktigt, säger SVT:s expertkommentator Kalle Grenemark.

Det var det svenska damlandslagets andra seger för säsongen då Anna-Karin Zidek har en seger från premiären i Östersund. Ekholm har en pallplats sedan tidigare då hon slutade trea i samma lopp.

Också Anna-Karin Zidek svarade för en stark tävling i dag då hon hämtade upp sin startposition som tolva och slutade på femte plats.

Anna-Maria Nilsson slutade 31:a.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte