Larsson tog historisk etappseger i Girot

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

Stor svensk framgång på prestigefyllda sista sträckan

Gustav Larsson vann den prestigefyllda avslutningen av Giro D'Italia.

Svensken var urstark på tempoetappen och tog den första svenska etappsegern i tävlingen sedan Glenn Magnussons 1998.

– Det känns riktigt skönt, säger Larsson till Sportbladet.

Foto: AP

Glenn Magnusson var senaste svensk att vinna en etapp i världens näst största cykellopp. Men i dag slog Gustav Larsson till.

Historisk framgång

Svensken var snabbast av alla på den 15 kilometer långa tempoetappen som både startade ch gick i mål i Verona. Vincenzo Nibali och totalsegraren Ivan Basso jagade svenskens tid på 20 minuter och 19 sekunder i avslutningen men efter några nervösa minuter kunde svensken andas ut och sträcka händerna i skyn.

– Det var en väldigt nervös väntan. Det tog ett tag innan jag började förstå att det skulle gå. Nu är det bara skönt, säger Gustav Larsson.

”Min största seger”

Segern är en historisk svensk cykelframgång. Att vinna just den sista etappen anses extra prestigefyllt i de stora cykeltävlingarna och segern är utan tvivel Larssons största i karriären.

– Det är givetvis den största segern i min karriär.

Svensken slog igenom för den breda massan i Sverige i och med OS-silvret i Peking 2008. 29-åringen har även ett VM-silver från 2009.

Basso totalsegrare

Ivan Basso vann sitt andra Giro före David Arroyo och Vincenzo Nibali.

– Det var ett riktigt tufft Giro och den här segern känns mycket större än den första eftersom det var ett så spektakulärt lopp, säger Basso till AP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Cykelsport