Väl godkänt för de blågula i ökenrally

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Femteplats bästa svenskresultat

Foto: Gabriel Bouys, AFP
Annie Seel blev bästa dam i mc-klassen i Dakarrallyt 2010.

Tina Thörner och Guerlain Chicherit körde in som femma i bilklassen medan Annie Seel blev bästa dam och Thomas Berglund tolva i mc-klassen.

Tina Thörner och Guerlain Chicherit höll sin femteplats i årets Dakarrally. De två sista etapperna slutade ekipaget trea.

– Chicherit och jag konstaterade att vi gärna skulle kunna ta två veckor till direkt, så roligt och spännande har vi haft det, skriver Thörner i sin blogg på Sportbladet.

Dammet förstörde turbon

Långt i från lika roligt var det för det helsvenska ekipaget Pelle Wallentheim och Olle Ohlsson som också tävlade i bilklassen. De tvingades bryta på den tolfte sträckan när turbon rasade. På sin webbplats skriver teamet om hur turboraset troligtvis gick till. Förklaringen är att det fina dammet, fesh fesh satte igen luftfiltret så motorn bokstavligen kippade efter luft. Dammet kom även in i motorn och turbon. Teamet tror att delar från en trasig kolv lossnat, fortsatt in i systemet och därmed saboterat turbon.

– Det är bara att ta lärdom och vara bättre förberedd nästa gång, skriver Wallentheim på webbplatsen tubusracing.com.

För de svenska motorcyklisterna Thomas Berglund och Annie Seel slutade rallyt i dur. Berglund tog sin bästa placering genom att bli tolva totalt. Svensken var ett tag uppe på tiondeplats, men en vurpa fick honom att tappa två placeringar. Berglunds teamkamrat, norrmannen Pål Anders Ullevålseter svarrade för sin bästa placering då han blev tvåa i mc-klassen.

Seel bästa dam

Annie Seel blev 45:a och var snabbast av de fyra damer som deltog.

– Det har varit många års slit för att bevisa att jag är världens bästa ökenrallytjej, säger Annie Seel till TT.

I sin egen Dakarblogg sammanfattar Seel årets rally så här:

– Det har varit dramatiskt som vanligt, det var nära att jag inte kom i mål. Men just nu känns det som om jag kunde fortsätta en vecka till. Hela rallyt har jag känt mig lugn och stark. Jag höll mig till min plan och det lönade sig. Jag startade med en bra placering och lyckades hålla den genom tävlingen trots en skadad tumme.

Slutsegrare i mc-klassen blev fransmannen Cyril Despres som tog sin tredje seger. Han var 4 timmar och 43 minuter före Thomas Berglund och 18 timmar och 45 minuter före Seel . I bilklassen vann spanjoren Carlos Sainz. Thörner och Chicherit var fyra timmar efter segrarna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally