Loeb jagar det sjunde guldet

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Testar två dagar inför årets VM-premiär i Sverige

Sexfaldige världsmästaren Sébastien Loeb är inte mätt. Årets VM-serie drar i gång i februari i de värmländska skogarna och fransmannen hungrar efter en ny titel.

Foto: Alastair Grant, AP
Kartläsaren Daniel Elena och Sébastien Loeb firar sitt sjätte VM-guld. Nu siktar de på ett sjunde.

I en intervju på webbplatsen wrc.com berättar Sébastien Loeb att han inte har några planer på att avsluta rallykarriären trots att han vunnit allt som går att vinna.

– Jag är hungrig. Den dagen då jag inte är motiverad längre är det dags att sluta. Just nu är motivationen densamma och jag ska göra allt jag kan för att vinna mästerskapet. Jag gör som jag alltid gjort, tar ett rally i taget. Först måste jag koncentrera mig på Sverige, säger han.

Testar fjädring i januari

Norrmannen Petter Solberg ska köra en Citroën C4 i år, samma bil som Loeb vann med i fjol. Fransmannen räknar inte bort Solberg utan tror att han kan utmana Loeb och Mikko Hirvonen i toppstriden. Skillnaderna mellan fjolårsbilen och den C4 Loeb ska köra i år beskriver han som små.

– Vi har inte gjort några stora ändringar på bilen i år. Men vi försöker ju alltid utveckla fjädringen, men den processen startar först i januari så vi har inte gjort så många tester än, säger han till wrc.com.

Inför Svenska Rallyt som körs den 11-14 februari värmer Loeb upp med att köra Citroëns Super 2000-bil som går under beteckningen DS3. Loeb har provat DS3:an tidigare, men nu är det tänkt att det ska bli ett mer ordentligt test på franska grusvägar. Det blir naturligtvis också tester med C4:an.

– Veckan innan Svenska Rallyt kommer vi att testa i två dagar. Det borde vara nog för att jag ska hitta rytmen igen. Det har gått några månader sedan mitt senaste rally, men jag har kört bilen i så många år att två dagar är tillräckligt för att vänja sig vid farten och komma fullt förberedd till premiären, säger Loeb.

Svårast med notsystemet

Den här säsongen har två nya stora namn klivit in i VM-cirkusen. F1-stjärnan Kimi Räikkönen ska också köra för Citroën och den amerikanske stjärnan Ken Block tävlar för Ford. Uppmärksamheten kring Räikkönens rallysatsning är stor, men Loeb tror ändå att det blir en tuff match för racingföraren att byta bana.

– Kimi har visat vad han kan göra i F1 och jag är säker på att han kan köra fort i en rallybil. Men det svåraste för honom blir att vänja sig vid att göra noter och lära sig lita på dem. Det är ofta det svåraste. Men i Finland såg vi att han kunde göra imponerande saker med bilen och med lite mer erfarenhet tror jag att han kommer att kunna göra några bra tävlingar, säger Loeb.

Men den finländske F1-mästaren lär ändå inte kunna hota Sébastien Loeb i jakten på den sjunde VM-titeln.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally