– Jag saknar inte golfen en sekund

SPORTBLADET

Sörenstam om sitt nya liv, andra barnet och karriären inom näringslivet

1 av 3

Julhelgen hemma hos Annika Sörenstam, 40, firas dubbelt.

Och nästa år blir de fyra i familjen – den tidigare världsettan väntar barn igen.

– Jag saknar inte golfen en enda sekund, säger hon.

I december 2008 lämnade Annika Sörenstam tävlingsgolfen för en ny karriär i näringslivet – och bilda familj med sin fästman Mike McGee. Sedan dess har hon gift sig och blivit mamma.

Två händelserika år som golfpensionär blir snart ett tredje. I juni nästa sommar får ettåriga dottern Ava ett lillasyskon.

– Vi är självklart jätteglada. Vi ser fram mot att utöka familjen och bli fyra. Vi har hoppats på det här länge, säger Annika.

”Mamma och IKEA fixar maten”

Julfirandet hemma i den stora villan utanför Orlando pågår i två dagar eftersom familjen firar både svensk och amerikansk jul. Det betyder julklappar både julaftons kväll och juldagens morgon.

Och julfriden är total.

– I år känns det som min första lugna jul på väldigt länge, berättar Annika. Jag var klar med både julklappar och dekorationer i tid. Förr satt jag alltid med sånt på morgonen den 24:e. Men nu har jag kunnat njuta av både granen och alla förberedelser. Jag har till och med bakat lussekatter, det har jag nog aldrig gjort tidigare!

– Nu ska julen firas med mamma och pappa och syrran, och sen ansluter Mikes föräldrar lite senare.

Fixar du maten själv?

– Det gör jag och mamma och IKEA, haha.

Vad hoppas du på för julklapp?

– Inget speciellt. Jag är ingen prylgalning. Jag har sagt till Mike att han få ta det lugnt med julklapparna. När jag fyllde år i höstas ordnade han en fantastisk jättefest med bland annat sång till mig från en balkong. Det var väldigt romantiskt.

Fick jätteorder

Annika Sörenstam ägnar numera all sin tid åt familjen och varumärket ”Annika”, där de största grenarna på affärsträdet är den exklusiva golfkliniken och försäljningen av en egen vinkollektion.

– Nyligen fick vi en jätteorder på vin till en importör i Japan, som köpte upp nästan alla lager vi hade. Det var skoj!

– Jag jobbar mycket, men gör det ofta hemifrån huset.

Är du lika lycklig utan golfen som du hoppades bli?

– Ja, absolut. Jag har inte tittat tillbaka en sekund. Jag saknar ingenting från golfen.

Men Annika Sörenstam har inte riktigt släppt golfklubborna. Under 2010 har den tidigare världsettan spelat inför publik vid två tillfällen; vid en kändisturnering i Kina och en sponsoruppvisning i Pebble Beach, Kalifornien.

– Kina var skoj. Jag spelade två dagars bästboll i par med Catherine Zeta-Jones, och vi mötte bland annat Michael Phelps. Vi pratade en hel del om OS, kan man säga...

– Det var väldigt många skådisar från Hollywood som spelade.

Du får förstås fortfarande frågan om du ska göra comeback?

– Ja, jag får frågan varje gång jag spelar. Men jag säger alltid som jag brukar; jag har inga såna planer.

– Det folk kanske inte förstår är att det är en sak att spela uppvisningsgolf och ge lektioner, men en helt annan att tävla på elitnivå. Det krävs ju en enorm satsning och lång tid av förberedelser, inte minst fysiskt.

Du fyllde 40 år i oktober. Har du haft någon 40-årskris?

– Nej, jag mår jättebra. Och jag hoppas nästa 40 år blir lika bra som de första.

Vad är roligast i livet just nu?

– Att få vara med Mike och Ava. Jag känner mig trygg där. Jag är hemma istället för att resa på turneringar och det känns riktigt bra.

Du hittade din mammaroll snabbt?

– Ja, instinkterna fanns där. Det bara fungerade, plötsligt. Men jag har lärt mig mycket också.

– Jag är förvånad över vilka starka känslor man kan få för en liten i familjen. Nästan allt kretsar kring Ava nu och det känns bra. Som nu när vi firar jul, vi åker runt och tittar på olika julgranar och julutställningar och är på Disney World och alla möjliga platser. Sånt har jag aldrig gjort tidigare. Men hon ska få uppleva mycket, den tjejen.

Känns julen viktig?

– Ja, den är en fin tradition och ett underbart tillfälle att få vara med de man tycker bäst om.

Och nästa jul är ni fyra?

– Ja, och jag måste nog börja lugna ner mig snart. Jag jobbar ju mycket och får dra ner på tempot när magen börjar växa.

Men den här gången vet du vad som väntar?

– Jo, men den här gången har jag en liten att ta hand om samtidigt. Förra gången kunde jag vila mig i form. Nu är det inte mycket sömn eller egen tid. Men det blir skoj!

Hur många barn vill du ha?

– Två barn räcker nog. Jag har ju bara två händer!

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf