Stefan Holm om Bahta: ”Fruktansvärt tråkigt”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska långdistanslöparen Meraf Bahta är misstänkt för dopningsbrott och riskerar avstängning.

Stefan Holm beklagar det inträffade.

– Det är fruktansvärt tråkigt, säger höjdhoppslegendaren till Sportbladet.

Det var på torsdagskvällen som nyheten slog ner:

Enligt uppgifter till Sportbladet har svenska friidrottsstjärnan Meraf Bahta, 29, missat tre dopningskontroller och riskerar avstängning.

Enligt reglerna, som bland annat säger att idrottaren ska rapportera var den befinner sig, ses tre missade test och/eller administrativa fel i vistelserapporteringssystemet inom tolv rullande månader som ett dopningsbrott.

1 av 2 | Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

”Sista ordet inte sagt”

– Jag kan bekräfta att en individ har tre missar i systemet, men vi kommer aldrig bekräfta eller dementera vem, sa förbundskapten Karin Torneklint till Sportbladet.

Avstängningen utgår från två års straff, men kan förmildras beroende på omständigheter.

Stefan Holm har tagit del av vad som skrivits om Bahta.

När Sportbladet pratar med höjdhoppslegendaren på fredagen säger han att han är dåligt insatt i frågan, men beklagar sig över det inträffade.

– Det är naturligtvis fruktansvärt tråkigt om hon skulle bli avstängd, men samtidigt: Har de brutit mot reglerna så har de. Men jag antar att sista ordet inte är sagt, säger Stefan Holm.

Under sin karriär fick han själv rätta sig efter ett liknande rapporteringssystem. 42-åringen är numera tränare för höjdhopparen Sofie Skoog och är bekant med det nuvarande systemet.

”Synd att det behövs”

– Det fanns ju även på min tid även om det inte fungerade exakt på samma sätt som det gör i dag. Sofie är ju i samma situation att man ska fylla i, och jag tycker det är bra. Det behövs och det behöver fungera över hela världen. Det är liksom det enda sättet att säkerställa att folk kan bli testade när och var och hur som helst. Sedan är det synd att det behövs.

Blev du förvånad när du läste om Bahta?

– Jag känner inte Meraf tillräckligt väl för att veta hur bra koll hon har på allt sånt här. Det är ju andra som varit i samma situation tidigare, och jag tror att det är lätt hänt. Man kanske bokar om en resa sent, bestämmer sig för att gå på bio, får en annan tävling än man tänkt sig… det är lätt hänt. Sen är det klart att man måste hålla koll på det eftersom konsekvenserna blir väldigt ödesdigra om man missar.

Meraf Bahta kan dock få delta i EM i augusti. En utövare som står misstänkt för vistelserapporteringsbrott blir inte automatiskt avstängd under utredning, utan bollen ligger hos friidrottsförbundet.

”Väldigt allvarligt”

Vad vore ett EM utan Bahta, Stefan Holm?

– Det vore otroligt tråkigt för henne och för svensk friidrott, men samtidigt: Regler är regler och de gäller för alla. Sen får vi se vad det blir av det i slutändan. Jag hoppas på bästa möjliga, så klart.

Även Kajsa Bergqvist har uttalat sig om misstankarna mot Bahta.

Den förre höjdhoppsstjärnan fruktar att straffet kan bli tufft och leda till avstängning.

– Så kan fallet definitivt bli nu. Det är givetvis väldigt allvarligt. Sen ska man ha klart för sig att det kan hända även om man är helt oskyldig till att ha dopat sig eller gjort något som man inte ska, säger Bergqvist till SVT Sport.

Friidrottens höjdpunkter 2018 00:30
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM