Dubbla EM-guld till Sarah Sjöström i Glasgow

avJacob Larsson, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

GLASGOW. Det regnar guld över Sarah Sjöström.

Strax efter finalsegern på 100 meter fjäril blev det en ny triumf på 50 meter frisim – och 24-åringen var endast sju hundradelar från världsrekordet.

– Jag kände att det krävdes mycket för att hålla tårarna tillbaka på prispallen, säger hon.

Efter att ha motsvarat guldförväntningarna på 100 meter fjärilsim lyckades Sarah Sjöström simma hem ännu ett guld på EM i Glasgow under lördagskvällen.

Inför loppet tippades Sjöström få hård konkurrens av danska Pernille Blume som imponerat i semifinalerna, men inte heller hon kunde rå på den svenska superstjärnan.

Sjöström ledde efter halva loppet, höll på att tappa, men spikade målgången och vann på 23.74. En ynka hundradel före Blume – och sju hundradelar från hennes eget världsrekord.

Vunnit 31 mästerskapsguld

– Jag visste vad jag behöver göra för att simma en snabb femtia. Det var skönt. Jag trodde att jag tappade sista tio meterna. Jag tappade lite fokus under loppet men lyckades få till en riktigt bra målgång. Det avgjorde loppet, säger hon och fortsätter:

– Jag blev förvånad när det stod att jag var etta på femtio fritt också. Att det skilde en hundradel. Det tog ett tag innan jag hade en reaktion. Först såg det ut som att jag kom trea, det var fine, det var typ min första medalj på femtio fritt på EM.

Sjöström har nu vunnit osannolika 31 (!) mästerskapsguld på seniornivå.

24-åringen tillhör också den exklusiva skara som vunnit bragdguldet maximala två gånger. Endast Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärson har lyckats med samma bedrift.

Vann storstilat på 100 meter fjäril

Drygt en timme före segern på 50 meter fritt vann Sarah Sjöström också guld på paraddistansen 100 meter fjäril i överlägsen stil. På samma distans tog hon sitt första seniorguld då hon skrällde i långbane-EM i Eindhoven år 2008.

– Jag är inte ens 25 år ännu. Det är inte så att jag är 37. Det är riktigt häftigt att man har varit med på en såhär lång resa med både med- och motgångar, säger hon.

Tiden 56.13 var drygt en sekund snabbare än tvåan, ryskan Svetlana Chimrova. Bronset gick till Elena Di Liddo från Italien.

Slutade sexa

Finalens andra svenska, Louise Hansson slutade på en sjätteplats.

– Jag är jättenöjd. Jag hoppas att jag är ännu närmare Sarah nästa gång, säger hon.

Sarah Sjöström har nu tagit två guld av två möjliga i Tollcross International Swimming Centre – men har chans på ytterligare två. Superstjärnan ställer nämligen upp i 50 meter fjärilsim och 100 meter frisim också.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM