Mejla

Jennifer Wegerup

Måste vara hårdhudad

Publicerad:
Uppdaterad:

Iskall i herrallsvenskan.

Så löd rubriken till en artikel om Andrée Jeglertz nyligen.

Det svänger fort här i livet.

Från iskall till hetare än het. Nu vill det dock till att Andrée Jeglertz får en bra inledning i Djurgården för att han inte ska hamna i en alltför het stol blott någon månad in i allsvenskan i vår. 

Det är exakt två och en halv vecka sen vi i Sportbladet skrev om det märkliga i att Jeglertz, trots fyra raka SM-guld med Umeå IK och finalplats i Uefa Women’s cup, aldrig erbjudits något jobb i herrallsvenskan. Kanske var det någon i Djurgården som läste artikeln... 

Många tvivlare – säger mest om Sverige

Hur som helst blir nu Andrée Jeglertz ny tränare i en av Sveriges största klubbar, troligen med återvändande ­Zoran Lukic vid sin sida. 

36-årige Jeglertz har spelat i bland annat  MFF och Umeå FC och även om han aldrig tillhörde toppskiktet kan få tvivla på hans fotbollskunnande.

Ändå lär det finnas en och annan som invänder mot att man skaffat en tränare från ett damlag. Vilket egentligen säger mest om Sverige. I bland annat Norge är det vanligt att tränare går emellan dam- och herrfotboll. 

Skillnaderna ska inte överdrivas

Kaj Hansson, en av svensk damfotbolls främsta tränare genom tiderna, sa en gång till mig att han ofta blivit sedd som ”en katt bland hermelinerna” av herrtränarna. Men såväl Hansson som många andra som tränat både herrar och damer menar att kvinnor ofta är svårare för de lyder inte order på samma sätt.

Ska de göra en övning vill de veta varför, vad den syftar till. Samtidigt tror jag inte att skillnaderna, mer än de  uppenbara fysiska, ska överdrivas.

Umeå IK är ett av världens bästa damlag och Jeglertz är van vid att hantera spelare med rätt inställning och vinnarmentalitet. Han har även, då han sände iväg Marta från en träning, visat att han inte är rädd för att ta strid med stora egon. 

Större tryck från medier och fans

Den avgörande skillnaden blir trycket från medier och fans. Att träna en anrik Stockolmsklubb i den främsta herrligan med allt vad det innebär av krav och förväntningar och uppmärksamhet är trots allt något helt annat än att träna Umeå.

Det vill till att Jeglertz har både hård hud och tycker om att vara i fokus, även när det stormar, för att han ska klara av det i längden.

Som vanligt handlar allt ändå till sist bara om att få laget att vinna, det bästa sättet för att tysta alla tvivlare i alla lägen och läger.

Av: Jennifer Wegerup

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN