För Dana är livet viktigare än medaljer

SPORTBLADET

Den irakiska 100-meterslöperskan slog personligt rekord med 12,36

PEKING. Det var ett lopp över 100 meter helt i skuggan av det mäktiga världsrekordet.

På samma bana, men i en annan verklighet.

Men för Dana Abdulrazak, 22, betydde det en smak av livet.

Foto: Dana Abdulrazak långt efter fransyskan Chrisine Arron.

Det finns stunder då en sprinter vill mer än att vara först över en mållinje.

Dana Abdulrazak, 22, vill leva; andas och skratta. Därför är hennes resa längre och farligare än de 100 meter hon igår sprang i Peking – tolv timmar före Usain Bolts världsrekord.

Det var en strålande vacker friidrottsdag och mycket folk på läktarna i det futuristiska "Fågelboet". Åskådarna satt och svalkade sig med solfjädrar i det slösande solskenet.

Bakom startlinjen nedanför hedersläktaren stod plötsligt en leende 22-årig tjej med sikte på sitt livs lopp över 100 meter, klädd i knälånga svarta kortbyxor och en lite för stor vit t-shirt.

Efter 12,36 sekunder var allt över.

Det blev personligt rekord – men Dana Abulrazak var chanslös. Hon fick tillbaka sina överdragskläder och lämnade upplevelsen bakom sig, som ett minne hon kan rå om i hjärtat när hon om några dagar har åkt hem till den livsfarliga vardagen i Bagdad, Irak.

– Jag är glad att jag varit här. Jag är stolt, sa hon till några få journalister som fick hennes ord översatta.

Dana Abulrazak är en av Iraks fem OS-deltagare och glad att över huvud taget ha lyckats ta sig till Peking och den enorma showen, inför miljarder tv-tittare.

Stora risker

Vardagen i Irak är söndersliten av krig och enorm fara – och ingen går säker på gatorna. Vid ett par tillfällen under sin OS-uppladdning har Dana Abdulrazak blivit beskjuten av prickskyttar när hon tränat vid universitetet i Bagdad; en arena som är svårt förstörd av granatexplosioner. Men hon överlever, hon har lärt sig att ta skydd.

– Men min dröm kan ta slut vilken sekund som helst om jag inte är uppmärksam och får en kula i kroppen, sa hon till Islamonline.net i somras.

Trots att Saddam Husseins terror mot landet elitidrottare är över lever de under stora risker. Enligt New York Times har mer än 100 elitidrottare och tränare dödats i Irak sedan OS i Aten, för fyra år sedan. Några av dem, bland annat tre tennisspelare, sköts ner då de trotsade förbudet att bära kortbyxor på offentlig plats. Det är den våldsamma verkligheten Dana Abdulrazak återvänder till efter den här helgen.

År 2012 är det OS i London.

Men Dana Abdulrazak vågar inte hoppas på att få springa då.

– Jag vet ju inte ens om jag lever, har 22-åringen sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS