Arvidsson tog sista finalplatsen

SPORTBLADET

37 centimeter räckte för svensken

Foto: Magnus Arvidsson

Regnet såg ut att blåsa spjutkastaren Magnus Arvidsson i OS-debuten.

Men hans 79,70 räckte med 37 centimeters marginal för att ta den tolfte och sista platsen i lördagens final.

Ett obarmhärtigt och hällande regn intog Peking på torsdagen. Ovädret gjorde att spjutkastarna fick söka skydd i Fågelboets innanmäte och kvalet sköts upp i en timme.

När tävlingen väl kom igång var förhållandena svåra. Regnet gav sig aldrig riktigt och ansatsbanan var hela tiden våt. Magnus Arvidsson slungade sitt spjut först av alla och nådde 79,70 meter i sitt inledande kvalkast. I de följande kasten noterade han 75,35 och 76,07.

– Kroppen kopplar på lite skyddsmekanismer så att man inte ska skada sig när det är så här halt. Då blir det inte lika kraftfullt, förklarade Arvidsson.

TT: Är det extra svårt för dig som varit fotskadad?

– Lite kanske...men man är mest rädd att dra ljumsken och gå ned i spagat.

Kvalgränsen för en automatisk finalplats var satt till 82,50 och Arvidsson slutade på sjätte plats i sin kvalgrupp. När regnet avtog betydligt inför det att den andra gruppen skulle starta trodde Arvidsson att han kastat bort en finalplats.

– Sådan är friidrotten. Det gäller bara att vara bättre så man kommer vidare. Nu tror jag det ska mycket till för att jag ska gå vidare, suckade Arvidsson innan han missmodig lufsade hem till OS-byn.

Men bara sex kastare nådde längre än Arvidsson i den andra gruppen, och svensken tog den tolfte och sista finalplatsen med 37 centimeters marginal till lettländaren Erik Rags.

En annan lettländare, Vadim Vasilevskis, kastade längst i kvalet med 83,51. Finalfältet innehåller även norrmannen Andreas Thorkildsen samt den finländska trion Tero Pitkämäki, Tero Järvenpää och Teemu Wirkkala.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS