De ser mer ut som barn än kvinnor

SPORTBLADET

PEKING. Det går att fuska med siffror, göra en 14-åring till 16 år.

På pappret. 

Men inte i hennes själ och hjärta.

Lilla He Kexin ville så mycket och föll så hårt och när hon grät var det ett barns tårar.

Så kom då gårdagen med åska och ursinnigt ösregn över Peking. På väg till gymnastikarenan pratade vi om att de kinesiska OS-arrangörerna, med hjälp av landets världsledande system för att förhindra och framkalla regn, verkligen lyckades få  till den utlovade regnfria invigningen.

Nu när den var avklarad kunde det få lov att regna. Inget, absolut inget, är lämnat åt slumpen när Kina spänner musklerna inför omvärlden.

Det går inte, trots alla invändningar, att undgå att bli imponerad. Inte heller kan man låta bli att charmas, vare sig man vill det eller ej. Kineserna möter oss med professionell artighet och stor stolthet men också med vänlighet och inte så lite nyfikenhet och humor. Landets skarpa kontraster skapar dessutom just den exotiska, färgstarka inramning som lyfter ett OS.

Vi satt i den fullsatta gymnastikarenan och såg gymnasterna marschera in medan de söta OS-maskotarna, som är snudd på i klass med Moskva-Mischa, dansade och klappade händer. Publiken som kommit för att se damernas kval  jublade som om det vore final när kinesiskorna tågade in. 

Född 1/1 – passande nog

Bland dem gick He Kexin och Jiang Yuyuan  taktfast fram och när man såg dem var det lite som promenaden i det fördröjda regnet. Man fick den där känslan av att kineserna kan rå på allt; såväl vädrets makter som tidens gång.

Tidigare i år beskrevs nämligen He Kexin, Kinas nya stjärna, av  bland annat statskontrollerade China Daily som ”en lovande 14-åring”. Men så hände något. Rätt vad det var fanns en födelseattest som visade att hon  är 16 år, minimiåldern för att få tävla i OS.

Lämpligt nog är hon född den 1 januari 1992. Även lagkamraten Jiang Yuyuan  hade åldrats raskt. IOK valde – surprise! – att inte utreda saken vidare. 

I går kunde vi själva på nära håll se de två tävla och visst såg de ut mer som barn än kvinnor. Men det gör å andra sidan många av gymnasterna med sina oerhört starka men nätta, ofta flickaktiga kroppar och söta, sminkade ansikten. Sant är också att asiater ofta är mindre. Ändå kunde man inte låta bli att undra en smula när He Kexin, 1,42 meter lång och 33 kilo lätt, intog barren precis nedanför oss. Kinas lag hade då redan hunnit imponera stort i bom, fristående och hopp. 

Utsiktslös kamp mot tårarna

Så var det till sist äntligen He Kexins paradgren. Vi kippade efter andan över svårighetsgraden och skickligheten tills hon, just på slutet, slant och föll.

He Kexin var inte den enda som missade denna dag, men hon var tvivellöst den ledsnaste. Det har pratats mycket om de hårda kinesiska tränarna men från läktaren kunde vi bara se äkta omsorg när He Kexin, kämpande en utsiktslös kamp mot tårarna, slöts i sin tränares famn. Med sänkt huvud skyndade hon förbi medieuppbådet, utan att säga ett ord. 

Några timmar senare satt en annan 16-åring, som gjort ett bra men inte perfekt kval, och pratade med journalisterna. Shawn Johnson, USA, log och log med sin jämna tandrad och pratade om hur hon inte kunde tillåta sig själv att tänka på att det var OS, för då skulle nerverna kunna sänka henne. Hon pratade om att ha ”a great time” och ”att visa världen att USA inte viker ner sig”.

Kontrasten mot He Kexin kunde inte varit större – på gott och ont.

Dock är jag inte så säker på vem av de två som är starkast när de möts i veckan. Amerikanskan gjorde ett bättre kval, men kinesiskan, som tog sig vidare i barr trots missen, ska inte räknas bort.

Det kinesiska laget utmanar USA om guldet i lagtävlingen. Klarar He Kexin pressen kan hon även vinna individuellt guld i barr. Men det kommer att kräva mycket av henne. För det är som lagkamraten Cheng Fei, som vann kvalet i både hopp och fristående, påpekade: ”Hon är bara en ung flicka”.

Hur ung lär vi aldrig få veta. 

ARTIKELN HANDLAR OM