”Det fanns inget tryck i benen”

SPORTBLADET

Baksmälla för ”Silver-Emma”

BADALING.

Silverhjälte i söndags.

I dag kom baksmällan för nytända cykelstjärnan Emma Johansson, 24.

– Förklaringen är kanske all uppståndelse, säger hon efter 21:a platsen i tempoloppet.

Emma Johanssons liv förändrades i söndags. OS-silvret i linjeloppet förvandlade henne från en doldis till rikskändis på bara några timmar.

– Telefonen har gått i ett och min hemsida har kraschat. Det är inte sånt som händer varje dag och givetvis så påverkar det, säger hon.

Emma står i den mixade zonen vid målgången i Juyongguan. Uppståndelsen är inte lika stor som för tre dagar sedan.

Få, inte ens Emma själv, trodde nämligen att hon skulle kunna återupprepa bedriften från linjeloppet.

– Jag har en bit kvar till de bästa cyklisterna. Och i dag har jag haft världens tyngsta dag. Jag tror att jag har kört snabbare uppför den här backen på träning, säger hon.

Kändes det redan när du vaknade?

– Nej. För en gångs skull fick jag sova nästan tio timmar. Skönt att vakna utvilad. Men när jag satte mig på cykeln... växlarna kändes tunga. Det blev en hård dag.

Går det att ladda om efter det som hände i söndags?

– Det såg ni väl i dag. Jag har verkligen försökt. Men man kan aldrig förbereda sig. Från att vara ingen alls till att ha alla efter sig och alla vill veta vem jag är – det tog några dagar innan jag fattade det. Det har varit svårt att ladda om.

Den 23,5 km långa banan var det samma som slutvarvet i linjeloppet. Det innebar att det först gick väldigt brant uppåt och sedan väldigt brant neråt.

– Det var en tuff tempobana. Normalt sett ska en sån bana passa mig bra, men det fanns inget tryck i benen. Benen sa ifrån. Jag, huvudet och hjärtat ville, men benen ville något annat.

– Förklaringen är kanske all uppståndelse. Telefonen har gått i ett och min hemsida har kraschat. Det är inte sånt som händer varje dag och givetvis så påverkar det.

Du har väl inte riktigt hunnit fira än. Har du något planerat?

– Jag vet faktiskt inte, jag har inte hunnit fundera på det, utan bara försökt ladda om tills i dag. Vi ska väl fixa några planer. Äntligen kan jag slappna av.

Kristin Armstrong, USA, vann loppet på tiden 20.50,57 – 24 sekunder före tvåan Emma Pooley, Storbritannien, och en minut före trean Karin Thurig, Schweiz.

Emma Johanssons tid 23.04,59 var 3.37,11 efter segrarinnan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS