Stjärnorna i OS-fotbollen

1 av 3 | Foto: Leo Messi.
SPORTBLADET

Abstinens på toppfotboll efter EM och innan superligorna startar? OS-fotbollen kan bli botmedlet. Trots att Kakà fick nej av Milan och Robinho dragit sig ur på grund av skada blir det en stjärnspäckad turnering som startar om en vecka. Med namn som Ronaldinho, Messi, Babel, Kalou, Gago, Mascherano och Riquelme. Enda oron: Barcelona jobbar fortfarande på att stoppa Messis medverkan.

Fotboll i OS har en stämpel att vara en ungdomsturnering med en och annan föredetting som tveksam bonus. Så blir det inte i Peking. Brasilianska och argentinska superstjärnor har uppenbarligen bestämt sig för att deras länder ska ta hem turneringen. Även etablerade holländare har hakat på.

Följden blir den mest namnkunniga OS-turneringen som Sportchansen kan minnas. Troligen får man gå tillbaka till tiden när alla de bästa amatörerna var med – vi talar då 1950-tal – för att hitta motsvarande klass. 20 spelare finns med från spanska La Liga, tio från engelska Premier League.

Orosmoln

Men ännu finns några orosmoln för den som suktar efter superspelare så här månaden efter EM-finalen.

Barcelona, Werder Bremen och Schalke nöjer sig inte med att Fifa häromdagen sa till klubbarna att de måste släppa Leo Messi, Diego respektive Rafinha till turneringen. De nämnda toppklubbarna vill ha med sina spelare i kvalet till Champions League i mitten av augusti. De kommer nu troligen efter Fifas besked att gå till idrottens egen skiljedomstol, Cas, för att hindra spelarna från medverkan.

Under tiden är deras lagkamrater på väg till Asien för de sista träningsmatcherna. Argentinas säregne superstjärna Juan Roman Riquelme sa under en mellanlandning till media: ”Jag hoppas verkligen att Messi är med oss i OS.”

10 superstjärnor i OS:
1.Ronaldinho, Brasilen (Milan)
Messi är i dag ett större namn som fotbollsspelare. Men efter alla turer kring Ronaldinho under året undrar nu hela fotbollsvärlden vilken status han håller. OS blir svaret.

2. Leo Messi, Argentina (Barcelona)
Efter envisa höftskador är Messi spelsugen och kanske ännu mer sugen på en OS-triumf. Han har sagt: ”Det var en av min barndoms drömmar att få vinna olympiskt guld för Argentina”. Återstår att se om Barcelona i sista stund kan sätta käppar i hjulet för 21-åringens vision.

3. Juan Roman Riquelme, Argentina (Boca Juniors)
Världens bäste spelare utanför de europeiska superligorna är en primadonna som aldrig fann sig till rätta i Barcelona och Villarreal. Men han är också en gudomlig spelare som kan göra magi av fotboll.

4. Javier Mascherano, Argentina (Liverpool)
Man vet aldrig var man har Mascherano. I våras var han rubrikernas man efter några knäppa incidenter i Premier League. Men ingen kan ta ifrån honom att han är en av fotbollens mest passionerade spelare.

5.Fernando Gago, Argentina (Real Madrid)
I det tysta har den defensive mittfältaren Gago blivit en viktig kugge i Real. Konstentusiasten från Buenos Aires får förhoppningsvis tid för lite muséer i Peking.

6. Anderson, Brasilien (Manchester United)
Att få ta över Wayne Rooneys tröja nummer 8 var ett bevis på Alex Fergusons förtroende för Anderson. Att han fick ta en av de avgörande straffarna i finalen av Champions League ett ännu större. De flesta räknar med brassen i Uniteds startelva följande säsong.

7. Ryan Babel, Holland (Liverpool)
Liverpools coach Rafael Benitez blev upprörd då han fick höra att Babel tagits ut till OS. Senast Babel var på landslagsuppdrag blev han skadad och missade EM. Men i Peking finns han ändå med, återstår att se hur det påverkar Babels framtid i Liverpool.

8. Salomon Kalou, Elfenbenskusten (Chelsea)
Didier Drogba stal det mesta av fokus på Stamford Bridge, men landsmannen Kalou har visat att han är mycket mer än en offsidespringare (vilket han också är bra på).

9. Alexandre Pato, Brasilien (Milan)
Efter bara ett halvår av tävlingsmatcher i Milan är Pato redan ett respekterat namn. Rami Shaaban drömmer troligen mardrömmar om brassen efter det genanta målet på Wembley i vintras.

10. Diego, Brasilien (Werder Bremen)
Real Madrid var i vintras sugna på Diegos tjänster. Men han skrev senare på ett kontrakt till 2011 och blir även i fortsättningen en nyckelspelare hos nordtyskarna.