Vapnet – långa bollar på Lotta

SPORTBLADET

Schelins djupledslöpningar ska knäcka Tyskland

Foto: Victoria Svensson och Lotta Schelin får viktiga roller när det gäller att skapa ett offensivt spel och överlista Nadine Angerer.

SHENYANG. Hon kom matchotränad till OS.

Efter tre mål går Lotta Schelin mot en succé.

Fullträffarna kommer av sig själva.

– Det är min instinkt, säger anfallaren inför kvartsfinalen mot Tyskland.

Förbundskapten Thomas Dennerby hävdar att det finns en sak som den tyska backlinjen är livrädd för.

Det är att bli nertryckta i djupet.

Lotta Schelins uppdrag i dagens kvartsfinal?

Att löpa i djupled, locka ner den tyska backlinjen som gärna sjunker tidigt och skapa ytor framför backarna.

Snabba Lotta Schelin är det perfekta hotet mot svagheterna i Tysklands backlinje.

– Det är det spelet som jag gillar, säger hon.

Skadefylld säsong

OS-resan har tagit henne och det svenska laget till Shenyang. Ett industriellt centra med 7,2 miljoner invånare, tusentals blinkande neonlampor och flera mycket väl övervakade fotbollsplaner.

I eftermiddag kliver Lotta Schelin in på en av dem.

Sveriges stora anfallsstjärna åkte till Kina efter tunna förberedelser. Lotta Schelin har haft en skadefylld säsong och bara deltagit i fem damallsvenska matcher.

Nu toppar hon skytteligan i OS tillsammans med Brasiliens Cristiane.

Lotta är själv förvånad.

– Jag har inte haft så höga förväntningar på mig själv för jag har knappt spelat allsvenska matcher och inte fått i gång något målskytte. Fysiskt sätt är jag inte riktigt där, men det känns ändå bra, säger hon.

Hon har ransonerat med sin energi och spelat smart. När Lotta Schelin får höra att SVT:s expertkommentator Glenn Strömberg sagt att hon springer för lite utan boll har hon lätt för att köpa synpunkterna.

”Värdera lägena”

– Hade jag haft en hel säsong så kanske man tagit de extra defensiva löpningarna. Men ska jag göra mitt max i det offensiva med den fysiska formen som jag är i så får man värdera lägena, säger hon.

I dag ställs Lotta Schelin, turneringens vassaste anfallare, mot världens bästa målvakt Nadine Angerer, Tyskland och Djurgården.

– Hon är en fruktansvärt bra målvakt. Men jag har mött jättebra målvakter fram till nu också. Det är bara att ha flytet, rätta instinkten och sätta bollarna bra för då kan ingen målvakt ta dem, säger Schelin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS