Kalla föll i kvalet – missar skidfesten

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det tog bara tvärstopp”

Charlotte Kalla föll i kvalet på onsdagen och missade finalerna vid slottet i Stockholm.
Foto: svt
Charlotte Kalla föll i kvalet på onsdagen och missade finalerna vid slottet i Stockholm.

Det är uppförsbacke för Charlotte Kalla i världscupen just nu. Kalla föll i tidskvalet i Slottssprinten, missade avancemang och värdefulla poäng i världscupen.

Finländskan Virpi Kuitunen missade inte chansen till en ny klassisk sprintseger och drygade ut försprånget i världscupen.

Det har varit upp och ner för stjärnskottet Charlotte Kalla efter succén i Tour de Ski. Missen i Falun följdes av fallet i Stockholm och plötsligt är 20-åringen från Tärendö långt från täten i världscupen.

– Nu kanske det inte blir några mer frågor om det, sade Kalla.

Långt till ettan

Avståndet till Kuitunen växte från 100 till 200 poäng och till Jacobsen från 69 till 114. Sex tävlingar återstår i världscupen, varav den sista ger dubbla poäng.

Olyckan var framme när Kalla skulle svänga in på Skeppsbron. Hon föll plötsligt, var snabbt uppe, men hennes tid var 4,5 sekunder för långsam för att kvala in till de 30 som gick vidare till utslagsomgångar och världscuppoäng.

”Inte råd att ramla”

– Jag vet inte vad som hände. Jag hoppade in i spåret igen just innan kurvan. Jag hade ganska bra fart då det högg till rejält och det var jag inte beredd på. Det var en repa under skidan, så jag misstänker att det var en sten som låg där.

– På en världscupsprint har man inte råd att ramla.

– Det är klumpigt att falla, så man grämer sig. Jag kände mig ganska pigg så trodde jag att jag skulle kunna ta mig till kvartsfinal och gärna vidare därifrån också.

Lahtis nästa

Virpi Kuitunen är säkerheten själv i klassisk åkning. Med sin fina teknik var det bara slovenskan Petra Majdic som förmådde utmana i finalen. Men finländskan höll ända in i mål och tog sin tredje världscupseger för säsongen. Bakom tätduon skrällde japanskan Madoka Natsumi med att ta tredje plats. Astrid Jacobsen, förstaårssenior liksom Charlotte Kalla, blev femma.

I helgen väntar Lahtis. En fristilssprint och 10 km klassiskt står på programmet. Där är Kalla en outsider. Både Kuitunen och Jacobsen har den klassiska milen som specialitet.

Bara Lina Andersson och överraskningen Annicka Löfström gick vidare från tidskvalet av svenskorna. Båda åkte ut i kvartsfinalerna.

Peter Wikström/TT

Publicerad: