Någon spelare tar nog över efter mig

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladet ställde Bengt Johansson mot väggen - och pratade om handbolls-VM, landslagets framtid och kaptenens längtan till Spanien

1 av 2 | Foto: niclas hammarström
Namn: Bengt Johansson. Ålder: 57 år. Familj: Hustrun Ann-Christine, barnen Petter, Camilla och Andreas. Bor: Villa i Söndrum utanför Halmstad. Yrke: Förbundskapten i handboll. Landskamper som spelare: 83. Klubbar som spelare: Halmstad, Hellas, Drott. Meriter: 1990: VM-guld, 1992: OS-silver, 1993: VM-brons, 1994: EM-guld, 1995: VM-brons, 1996: OS-silver, 1997: VM-silver, 1998: EM-guld, 1999: VM-guld, 2000: EM-guld, OS-silver. 2001: VM-silver. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

I slutet av januari inleds VM i handboll i Portugal med Sverige som en av de stora favoriterna.

Ett favoritskap som mer motiveras av historien än av exempelvis World cup i Sverige då Bengt Johanssons landslag bara blev femma.

Sportbladet ställde Bengt Johansson mot väggen inför VM.

Vad säger vi om World cup? Sämsta turneringsresultatet sen för-OS 1991.

- Det bekymrar mig inte ett enda dugg. Vi gick in i turneringen med många nyckelspelare skadade och många slitna spelare.

Har de andra länderna närmat sig eller rentav kommit ifatt oss, eller är Sverige fortfarande världsledande när det gäller utvecklingen av handbollen?

- Vi har inte varit ihop sen EM. Det och att de äldre spelarna är slitna är problemet. Får vi bara ha det lag jag vill ha tror jag vi ligger väl framme.

Vad betyder skadan på Staffan Olsson? Hur länge avvaktar du och väntar för att släppa in honom i VM-truppen?

- Jag ska inte ta ut VM-truppen förrän framåt den 12 januari.

Är de äldre spelarna fortfarande lika viktiga?

- Jag tror att när de är på topp är det ingen som tar oss.

Vilka besked fick du av de yngre spelarna i World Cup?

- De unga visade framfötterna. Arrhenius (Robert) var väldigt duktig. Källman (Jonas) kan kanske snart gå ner på vänsternian. Boquist (Martin) var duktig mot Egypten men sen blev det sämre och sämre för att han fick ont i sin axel. Ahlm (Marcus) har en bit kvar till formen. Kim (Andersson) gjorde en fantastisk match mot Jugoslavien men får vänta sig hårdare bevakning i fortsättningen. Larholm (Jonas) mycket, mycket lovande men han har mycket, mycket mer att ge än han visade.

Hur nära är de att vara färdiga att ta över bärande roller i ett mästerskap?

- Dom är färdiga att gå in allesammans mellan plats 15 och 16. Jag är inte rädd att ta med dem i truppen.

Hur många turneringar dröjer det sen innan de kan ta över huvudrollerna?

- Det gör de i EM 2004 om vi kvalificerar oss dit och till OS. Men för den skull är inte de gamla borta. Om vi är kvalificerade för OS satsar jag enbart på de unga i EM i januari 2004. Sen satsar jag på de absolut bästa för stunden till OS.

Du har kontrakt över OS 2004 - vad händer sen?

- Det har jag ingen aning om. Jag vill ha med handboll att göra men kanske jobba för internationella handbollförbundet i något sammanhang och i kortare perioder.

Vem är en naturlig efterträdare till dig?

- Det kommer säkert att bli någon av killarna i landslaget. Det har gått igenom 150 spelare i mina landslag och det finns säkert någon av dem som blir en bättre ledare än jag.

Det är många som har ledarkvaliteter i landslaget. Spontant känns Stefan Lövgren som en framtida förbundskapten.

- Ja, men han är nog lite för ung för att komma direkt efter mig.

Då är vi inne på Ola Lindgren och Magnus Andersson i stället?

- Svårt för mig att sia om. Det får nästan bli en diskussionsgrupp om det. Jag tror faktiskt inte att jag ska lägga mig i det.

Hur mycket av din tid kretsar kring handboll?

- På något sätt är det ständigt. Dygnet runt. Men jag lider inte av det eller är pressad. Folk pratar handboll med mig och hejar på mig överallt för att jag är känd från tv.

Behöver du komma ifrån ibland?

- Ja. Som när jag är i Spanien där jag inte har telefon och kan stänga av min mobiltelefon.

Du har sedan länge haft ett hus i Spanien men det är inte så ofta som du får tid att var där?

- Jag var där åtta dagar runt förste september. Innan dess var jag där i påskas. Det är så mycket handboll så att det inte blir av, men jag vill ju dit hela tiden.

Dit och spela golf?

- Javisst. Det ligger nära Gibraltar. Bara 10-15 minuter från Valderrama. Det finns hur många golfbanor som helst, men det börjar att bli väldigt dyrt att spela därnere. Runt 2 000 varje gång.

Har du gått någon runda på Valderrama?

- Jag har spelat mycket där, men det gjorde jag innan banan blev känd. Mellan 1972 och 1980.

Är banan så bra, då?

- Nja. Klart att den är bra. Men den är alldeles för svår för en vanlig medelklassgolfare. Den är alldeles för lång. Det går lika bra att spela på andra banor.

Vad har du i handikapp?

- 13,5 har jag nu. Det var länge sen jag spelade. Man lurade ut mig i tv. Jag slog från bunker till bunker och sen ut i skogen.

Du har sagt att det är inte viktigt att vara rik på pengar utan på upplevelser.

- Det är därför vi försöker göra lite mer än att bara syssla med handboll när vi träffas i landslaget.

Men du är själv ganska rik på pengar också?

- Jag vet inte vad rik är för dig.

Att vara ekonomiskt oberoende och inte behöva bekymra sig för räkningar.

- Det gör man ju alltid ändå. Jag har inte tänkt så mycket på min situation. Jag har alltid jobbat. Lönen i handbollsförbundet har inte varit så fet, men jag har klarat mig ändå.

Du är en av Sveriges mest hyllade idrottsledare och du åker runt och håller föredrag i ledarskap. Har du själv sett upp till någon annan ledare som du har haft som förebild?

- Efterhand har jag blivit intresserad av ledarbiten och av hur man behandlar folk. Det lärde jag mig redan hemifrån. Jag förvaltar fastigheter som jag ärvt av min farfar och far. Jag har alltid haft med folk att göra. Jag tycker att man ska visa respekt och hänsyn för individen.

Är det din enkla ledarfilosofi?

- Ja. Jag försöker att leva efter det. Att bekräfta och erkänna och se folk som jag är ledare för. Ibland missar man. Det gyllene regeln är fortfarande att "det ni vill att andra ska göra mot er skola ni ock göra mot andra". Det är lätt att säga men svårt att göra. Man behandlar ofta folk olika på grund av olika status och det gillar jag inte.

Hur mycket väger du personlighet gentemot rent handbollsmässiga färdigheter hos aktuella spelare när letar efter en helhet?

- Det är en helhet som innebär att man ska tillföra något till laget för att vara med. På ett eller annat sätt. I handbollen eller utanför handbollen.

Om man då är världens bästa skytt men en oerhört otrevlig person vid sidan av planen. Får man ändå plats i ditt landslag?

- Till att börja med får han det åtminstone. Sen får vi se hur det går för honom. Men vi jobbar med honom och försöker leda honom på rätt väg genom att prata mycket med honom. Om inte jag formar honom formar 64:orna honom.

När 64:orna väl slutar någon gång i framtiden finns det då naturliga efterträdare som tar över de här bitarna?

- Det tycker jag. Stefan Lövgren har redan gått förbi 64:orna och tagit lagkaptensrollen. Det fanns så många duktiga ledare bland 64:orna att jag trodde de skulle bli för många röster. Därför hoppade jag vidare till Lövgren.

Vad betyder det för svensk handboll att Magnus Wislander kommer hem och spelar i elitserien?

- Det och Stockholmslagen har gjort att uppmärksamheten ökat, men tyvärr får vi kanske inte behålla de yngre spelarna. Jag vill ju att de ska stanna i Sverige tills att de är utbildade både som spelare och i ett yrke.

Blir det svårare att skapa ett landslag av klass om talangerna försvinner tidigt till utlandet?

- Det blir svårare. De lär sig inte mer som proffs. Det är först när de bildar familj som det är bra att de flyttar utomlands för att de får mer social tid. När de är unga och inte har familj ska de stanna hemma och studera.

Hur mycket har svensk handboll utvecklats sen 1990, hur många nya varianter har tränats in till nästa VM? Är det samma guldkoncept i botten som 1990?

- Vi har kört lite nya saker men vi får se om de har satt sig till VM. Kontringsspelet har utvecklats enormt. Från enkontring och halvkontring till kollektiv kontring och bli något mitt emellan split vision och kollektivt. Olika rörelser på linjen där man kommer ut med två spelare. I dag spelar man bollen fritt upp med två linjespelare som slår olika spärrar...

Handboll kan vara fullständigt obegripligt men låter man sig bara ryckas med av intensiteten och spänningen i matcherna är det hur lätt som helst att begripa. Flest mål vinner och Bengan boys har gjort fler mål än alla andra de senaste tolv åren.

Den sviten tänker man hålla vid liv i Portugal i januari-februari då VM avgörs.

Stefan Alfelt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN