Efter besvikelsen: Riskerar att petas

”Är tufft om platserna”

Foto: PONTUS ORRE

avAndreas Käck, Petra Thorén

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Anna Haag inledde OS med en 32:a plats och nu riskerar hon att petas – från två distanser.

Även Stina Nilsson kan stå över 10 km fritt.

– Det beror lite på vad (de andra) tjejerna gör, säger tränaren Ole Morten Iversen.

Anna Haag har en tung säsong bakom sig.

Väl framme i OS hoppades hon att det skulle lossna, men lördagens skiathlon slutade i besvikelse. Haag gick i mål som 32:a, över tre minuter bakom segrande Charlotte Kalla.

– Fruktansvärt förbannat tråkigt, sa hon efteråt.

Efteråt stöttades hon av sina lagkamrater och analyserade loppet tillsammans med tränaren Johan Granath.

– Hon var tung i kroppen, det var inget annat. Hon har inget att skylla på, det var en dålig dag från start till mål. Hon är inte sjuk eller något sådant, sa Granath.

”Flera alternativ”

Nu är frågan hur många fler lopp Anna Haag får köra i detta OS. 31-åringen är aktuell för 10 kilometer fritt på torsdag och stafetten på lördag. Men hon riskerar att petas – från båda.

Charlotte Kalla, Ebba Andersson och sannolikt Stina Nilsson lär ha varsin plats i laget och det finns bara en till. Den skulle Hanna Falk eller Ida Ingemarsdotter kunna lägga beslag på om de visar framfötterna i tisdagens sprint.

– Det beror lite på vad tjejerna gör i morgon. Vi har flera alternativ. Sen får vi se hur skejten är. Men vi ser fram och värderar inför både skejt och stafett. Ida och Hanna är aktuella för en stafett också, säger damtränaren Ole Morten Iversen.

Enligt förbundskapten Rikard Grip kan det vara aktuellt att låta Stina Nilsson stå över 10 km fritt. Hon är vassare i masstart, det här loppet avgörs med individuell start, och stjärnan är strået vassare i klassisk stil.

Ida Ingemarsdotters placeringar på 10 km fritt individuell start i världscupen i vinter är tolva (Toblach), 23:a i Davos.

Hanna Falk kom på 21:a plats i Toblach.

Falk öppnar också dörren för att köra flera distanser.

– Jag fokuserar på sprinten först, sen får vi se om det blir någon mer distans för mig. Jag har sagt att jag gärna åker fler distanser, men jag kan inte påverka det så mycket. Det är tufft om platserna om alla är i form och friska, säger hon.

”Kan vara en fördel”

I värsta fall, för Anna Haags del, kanske det ”bara” blir ett lopp till – tremilen, som körs på söndag den 25 februari.

– Det är hennes (Haags) favoritdistans. Och det kan ju vara en fördel om hon får chans att förbereda sig för den, säger Ole Morten Iversen.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM