EM-guld till svenska kanotduon

SPORTBLADET

"Det här är riktigt stort för oss"

De hade siktet inställt på VM.

Men det blev ett mästerskapsguld på vägen.

Markus Oscarsson och Henrik Nilsson vann K2 1 000 m vid kanot-EM i ungerska Szeged.

- Det här är riktigt stort för oss, säger Nilsson till TT.

Foto: AP
Guldhjältarna.

Markus Oscarsson och Henrik Nilsson har inte förlorat i Sverige sedan 1998. Men internationellt vid de stora mästerskapen har guldmedaljerna uteblivit. Närmast var de vid OS i Sydney där det blev silver.

Vid EM i ungerska Szeged tog paret så äntligen guld på K2 1 000 m.

- Det här är stort, riktigt stort. Det är ju vårt första mästerskapsguld och finalfältet är i stort sett samma som vid ett VM, säger Nilsson, som dock håller OS-silvret som sin största idrottsframgång.

Överlägsen seger

Oscarsson/Nilsson kom iväg bra i sin kanot och låg tvåa efter Spanien när man paddlat 300 meter. Halvvägs i loppet gick de upp i ledning, en ledning som bara ökade in i mål. Avståndet till tvåorna Juraj Kadna/Robert Erban, Slovakien, blev till slut 1,61 sekunder, ungefär en längd, vilket är mycket i dessa sammanhang. Norrmännen Eirik Larsen och Nils Fjeldheim kom trea, distanserade med ytterligare 12 hundradelar.

- Vi gjorde ett kanonlopp, hade en bra ökning vid 500 och kunde dra ifrån sista 250, berättar Nilsson själv.

Det blir dock inget vilt firande för guldmakarna. På söndagen fortsätter tävlingarna då de paddlar final på halva distansen.

- Chanserna är mindre till guld, men vi siktar på medalj, konstaterar Nilsson.

Sikte på VM

Årets stora mål för Oscarsson/Nilsson är egentligen VM i slutet av augusti.

- Vi har inte tränat för att komma i form till det här mästerskapet. Det är VM senare i år som vi ska vara på topp, säger Nilsson men lovar samtidigt ytterligare förbättring.

- Vi har några ess i fickan och ska bli ännu bättre till VM.

Fler svenska framgångar

Fler svenskar skördar framgångar i Ungern. Samtliga kanoter på 200 m tog sig till final. Damernas K4 med Josefin Nordlöf, Moa Tyborn, Sofia Paldanius och Anna Karlsson kom tvåa i sitt heat och gick direkt till final, medan herrarna fick gå via semifinal.

Övriga svenskar i final på söndagen är Niklaes Persson (K1 500 m) och Anna Karlsson/Sofia Paldanius (K2 500m).

TT