Stjärnornas protest mot diktatorn

SPORTBLADET

Mordhot och politiska protester - årets cricket-VM handlar om allt.

Utom cricket.

- Vi tycker att det är viktigt att ta ställning för det som är rätt, säger Zimbabwe-stjärnorna Andy Flower och Henry Olonga.

Foto: BAR SVART BINDEL Andy Flower och Zimbabwes cricket-landslag gjorde gemensamt en protest mot diktatorn Mugabe under VM.

Flower och Olonga ville göra det i gårdagens öppningsmatch mot Namibia, det var därför de bar svarta armbindlar. Efter matchen publicerade de ett gemensamt uttalande, där de förklarade varför och mot vem protesten var riktad:

- Vi kan inte med gott samvete gå in på planen och ignorera det faktum att miljoner av våra landsmän svälter, är arbetslösa och förtryckta.

Riktat mot Mugabe

I skottlinjen för kritiken står, naturligtvis, presidenten Robert Mugabe och hans regering. Andy Flower och Henry Olonga lovar att bära sina svarta armbindlar genom hela VM-turneringen.

- Genom att göra det sörjer vi demokratins död i vårt älskade Zimbabwe, säger de i uttalandet.

"Åker hem i kista"

Samtidigt funderar England vidare på om de ska komma till spel mot Zimbabwe i Harare på torsdag. Skälet till tvekan är den politiskt laddade situationen - och ett hotbrev som skickats till laget. I går publicerade det engelska förbundet innehållet i brevet, som undertecknats av "Zimbabwes söner och döttrar". I brevet stod bland annat:

- Vårt meddelande till er är enkelt: Kom till Zimbabwe så kommer ni att åka hem till Storbritannien i träkistor.

- Vi känner till ert lag. kom till Harare så kommer ni att dö, och hur säkra är era familjer hemma i England?

I dag fortsätter cricket-VM. Räkna inte med att det handlar om sport.

Simon Bank