Södertälje till slutspelsplats efter ny förlängningsseger

SPORTBLADET

Luleå

Södertälje kan njuta av speluppehållet i elitserien på slutspelsplats efter seger över Luleå med 1-2 (1-1, 0-0, 0-0, 0-1) i Coop Arena på lördagseftermiddagen.

För andra matchen i rad vann Södertälje efter förlängning, nu genom backen Jesper Björck efter 58 sekunder.

En riktig mörsare från långt håll fick nätmaskorna att fladdra bakom Daniel Henriksson i Luleåmålet.

- Det var kul att få avgöra. Det har jag nog inte gjort sedan tolvårsåldern i Nacka, säger Jesper Björck.

Matchen var en seg uppgörelse med undantag för första perioden, då Södertälje bjöd på massor av aggresivt och offensivt spel.

- Jag vet inte varför det var så segt idag. Ingenting fungerade. Det var soppatorsk idag helt enkelt, sade Ulf Taavola, Luleås tränare efteråt.

- Vårt powerplay fungerade inte idag, och det kanske smittade av sig på spelet. Vi blev lite ängsliga efter första perioden, säger Jesper Björck.

Södertälje tog ledningen efter 7.32 genom en lång ispuck från Jörgen Bemströms klubba. Retsamt gled pucken in under Daniel Henrikssons benskydd, och över mållinjen.

Luleåmål efter utvisning

Videokontroll räddade inte Luleå från nesan.

Men hemmalaget kvitterade bara några minuter senare, i spel fem mot fyra, genom Anders Burström, läckert framspelad av Stefan "Skuggan" Nilsson.

Stefan Bemström drog på sig utvisningen genom att slå armen kring halsen på Jonas Hägerbäck och dra in honom i sargen med huvudet före.

Andra perioden var händelselös, och tempofattig, med tre utvisningar för Södertälje.

- Det var uvisningarna som fick det att se virrigt ut för oss. Vi har tre spelare borta, och är kort om backar, så våra penalty killers fick slita hårt och gick på knä, sade Timo Lahtinen, Södertäljes tränare.

Peter Popovic var en av dem som slet mest, alltid med hög kvalitet på sitt spel. Rättvist utsågs han till Södertäljes bästa spelare efter matchen.

I tredje perioden höjdes matchtempot något när lagen jagade för att avgöra. Spelkvaliteten var dock fortfarande låg.

Hårt arbete väntar

Segern över Luleå förde åter upp Södertälje förbi Leksand över slutspelsstrecket.

- Men det är inte viktigt. Börjar man tänka på det är det inte bra. Det är många matcher kvar, säger Timo Lahtinen.

Jesper Björck instämmer.

- Vi tror ju på att vi ska klara att gå till slutspel, men det är mycket hårt arbete kvar. Det blir dubbla ispass under speluppehållet inför de sista matcherna i grundserien. Vi möte Leksand i sista matchen, den kanske blir avgörande, säger han.

Per Vallgårda/TT